Новини

НАРИЧАТЕ НЯКОГО ИНТЕЛИГЕНТЕН? ПОТЪРСЕТЕ ТЕЗИ ЧЕРТИ

Следващия път, когато наричате някого интелигентен, потърсете първо тези черти в него.

Любопитство да знае повече

Желанието на човек да знае нещата по-добре и по-задълбочено. Това е непримирението пред простите обяснения, нуждата от логическа и обоснована причина за всичко.

Зашеметяващо остра памет

Със сигурност познавате хора, които помнят всичко. Има два типа памет – краткотрайна и дълготрайна. Острата памет обикновено израз на силното съчетание между двете.

Смирение и ненатрапчивост

Много проучвания доказват връзка между проявата на смирение и високия интелект. Има хора, които усилено претендират, че знаят всичко. Ако действително е така, те нямаше да го демонстрират по този начин.

Развита способност за съчувствие

Интелигентните хора разбират чуждата болка. Чистата емпатия изисква висока степен на осъзнатост и широк мироглед, точно както и интелектът. Ако някои е в беда, тези хора са първите, които са готови да помогнат.

Омаловажаване на съня

Интелигентните хора обикновено имат навика да мислят, когато са сами. Разнообразните им интереси също не им дават време да спят. Те често предпочитат да използват нощните часове за работа, вместо за почивка. Ако са попаднали на любопитна тема или интересна книга, сънят е последното, което ги вълнува.

Изявено чувство за етика

Трудно ще намерите интелигентен човек, който се държи неуважително с другите. Освен, че следват силната си етика, тези хора са много спокойни и зрели. Дори да участват в спор, те се стараят да намерят начин да го разрешат по цивилизован и полезен начин.

Комплексно чувство за хумор

Човек може да е забавен, но да си същевременно и самоироничен и саркастичен е по-рядко срещан дар. Това не са хора, които задължително опитват да са в центъра на вниманието, но когато говорят, обикновено всички ги слушат.

Безупречност и собствен стил

Не всеки може да направи всичко, но когато някой е брилянтен в това, което прави, това винаги е знак за повишена интелигентност. Това се отнася за всичко – работа, изкуство, учение, спорт или друга специфична активност.

Безразличие към клюките

Няма да намерите интелигентен човек, който отдава голямо значение на това, което другите казват или мислят за него. Това не означава непременно нарцисизъм.

Става дума за хора, концентрирани върху собствените си възгледи, а не върху чуждите. Те не се занимават с клюки и обсъждане на останалите.

Пестене на време и концентрация

Ако откриете някой, който е намерил начин как да съкрати времето на работата си, значи сте намерили по-интелигентен човек от останалите, които вършат същите задачи.

Концентрацията върху продуктивността, за сметка на пилеенето на време, издава активния интелект. Дори да нямат работа в момента, интелигентните хора предпочитат да четат или учат нещо, вместо да мързелуват.

Завидна самодостатъчност

Хората, които обичат да са сами и дори настояват за това са по-интелигентни от тези, които не понасят да са насаме със себе си или не знаят какво да правят в тези моменти.

Внимателно наблюдение наоколо

Човек, който наблюдава внимателно около себе си и осмисля всичко наистина добре? Това е човек с развит интелект. Отделно, навикът да се следи и регистрира случващото се помага за развиването на паметта.

Способност за полезни съвети

Интелигентният човек винаги е добър съветник. Без значение дали става дума за кариерата или личния живот, интелигентните съвети никога не ви разочароват.

Склонност към поемане на риск

Интелигентните хора по правило са склонни да поемат риск. Те винаги са готови да пробват или научат нещо ново. Не се страхуват да се впуснат в приключение и най-често им харесва да нарушават рутината си.

SHIFT