България

Народа се отврати. Брутално насилие от полицаи над млади хора

На 17 август, вторник, председателят на Народното събрание Ива Митева свиква извънредно заседание в парламента, на което ще бъде изслушан министърът на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви. Това се казва в официалното изявление на Митева.

„С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и юрист, но и като гражданин, жена и майка“, заявява председателят на НС.

Приятел на влаченото на протеста момиче: Полицаи я бутнаха с белезници на земята

Антон Николов се разпозна на клипчето, на което полицаи влачат момче с бяла тениска и тъмни къси панталони. Прикриване на побойници полицаи. Гнусно, тъжно и жалко.

---

Задържано на протеста момиче е било снимано от полицаи в уязвимо положение, с разголена гръд. Това каза студентът от Хага пред bTV, също сигнализирал за полицейско насилие.

Приятелят на Цвети – Антон Николов, застана ексклузивно пред „120 минути“ и сподели, че също е видял светкавица, докато е лежал на земята, притиснат от полицаи.

---

Той разказа, че сега приятелката му е добре, но е имала цицина на челото, след като с белезници е избутната на земята. 

Няма как да посрещне земята освен с глава, споделя Антон

„Видях светкавица, докато Цвети седеше подпряна на колоната, след като ни задържаха на протеста миналата седмица. Едната й презрамка се беше разместила, тя беше облечена с клин и бюстие. В себе си нямаше нищо, дори документите й бяха в мен“.

Това си спомни Антон от вечерта на протестите, когато напрежение между полицаи и демонстранти премина в арест на част от хората, дошли на площада.

---

След като решава да попита защо снимат приятелката му, получава няколко удара в гърба, споделя Антон.

Преди това го влачат по земята:

„Мисля, че нея хванаха първа полицаите, вижда се как ме задържат униформените, аз чаках просто и бях разсеян и виждам как Цвети започват да я дърпат, после ме удариха в стомаха, влачиха ме 50 м по гръб.

Най-популярното клипче, на което има човек с бяла тениска и черни шорти – това съм аз, до колоните ме влачиха, възползваха се, че съм в процес на задържане и използваха физическо насилие, полицай ме удари между 3 и 5 ритника в бъбрека“, спомня си Антон.

---

Той сподели, че приятелката му е крещяла в шок срещу полицаите, когато е видяла, че други протестиращи са хванати от органите на реда: Викаше: Как… Това ми каза самата тя, след като си поговорихме на спокойствие, казва Антон.

Той бе категоричен, че всички са били хора, непроявяващи агресия, а просто са искали да изразят мнението си.

---

Самият той работи във IT фирма като мениджър.

„Другите момчета, доколкото успях да говоря с тях, защото бяхме в различни килии, също са млади хора с професии като фитнес инструктори и никой от тях не е имал предишни сблъсъци с полицията“, споделя Антон.

Видеото, пуснато по време на заседание

на парламентарна комисия, показва насилие над протестиращи граждани от 10 юли вечерта при колоните на сградата на МС. Служителите на МВР удрят с ритници, юмруци и палки задържаните протестиращи. 

Ден по-рано политическите лидери излязоха с остри коментари за кадрите и поискаха отговорните да бъдат съдени.

По информация на bTV e oбразувано досъдебно производство за боя под колоните на Министерския съвет. Делото е взето на специален надзор

dir.bg