Новини

НАСА ИЗЛЕЗЕ С НЕОЧАКВАН АНОНС ЗА ЧЕРВЕНАТА ПЛАНЕТА

Роувърът „Кюриосити“ се е натъкнал на странен метален обект, който бързо бе оприличен на самородно злато, пише порталът Space, като се позовава на източници от НАСА.

От космическата агенция не потвърждават и добавят, че единствено химически анализ би могъл да покаже дали лъскавият метален обект е злато или не е парче от разбил се метеорит.

„Кюриосити“ и преди е откривал метални обекти в кратера Гейл, но досега всички те са били метеорити. В случая обаче блясъкът е по-силен и напомня за този на благороден метал.

Другата научна версия

Скептиците обаче посочват, че поради по-тънката марсианска атмосфера, много от падащите метеорити могат да избегнат оксидацията и да запазят своя металичен блясък.

НАСА предстои да проведе изследвания върху обекта, който вече е наречен Little Colonsay.

Според астрофизиците е вероятно на Марс ценните метали и химични елементи да са толкова често срещани, колкото и на Земята.

Колко би струвало всичко това?

Към днешна дата съществува технология, която позволява намирането на ресурси на Земята от Космоса.

Това става на база на прецизни измервания на гравитацията и откриване на аномалии в нея и в магнитното поле.

Много е вероятно в близкото бъдеще сателити с подобни инструменти да бъдат пратени на Марс.

Транспортирането на ресурси от Червената планета към Земята е лишено от икономическа логика, но залежите биха били много полезни за колонистите на Марс и за създаването на самоподдържащи се марсиански градове.

space/nasa.gov