Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

НАСА: НЕЩО СЕ СЛУЧВА С ПРЪСТЕНИТЕ НА САТУРН

Сатурн губи пръстените си, сочи проучване на НАСА. Те ще изчезнат напълно за 100 милиона години. Това съобщиха от американската космическа агенция.

Какво се случва в действителност?

Екип от учени настоява, че пръстените се притеглят към Сатурн от гравитацията под формата на прашен дъжд от ледени частици заради магнитното поле на планетата.

Новото изследване, публикувано в списание Icarus разкрива, че те са в средата на живота си. Това, обаче, е хипотеза, която трудно може да бъде доказана научно, контрират критици на теорията.

На какво се базират учените от НАСА?

Заключението се базира на оценки, основани на наблюденията от сондите Вояджър 1 и 2, които космическата агенция изстреля преди десетилетия, за да изучава външната част на Слънчевата система.

„Този „пръстенен дъжд“ изтегля от пръстените на Сатурн за половин час водни продукти с обем колкото да се напълни плувен басейн с олимпийски размери“, заяви Джеймс О’Донахю от Центъра за космически полети Годард на НАСА в Грийнбелт.

Това твърдение само по себе си буди недоумение в средите на авторитетните астрономи, като се има предвид размера на планетата.

По интересно, е че от НАСА не спират дотук с интересните си предположения и дори се шегуват с читателите.

Според О’Донахю вероятно сме „пропуснали“ да станем свидетели и на гигантските пръстени в миналото на Юпитер, Уран и Нептун, които сега имат само „тънички пръстенчета“.