Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

НАСА с важно откритие за магнитното поле на Земята

Космосът е изпълнен със скрити тайни и невидими процеси. Учените на НАСА откриха неизвестен тип космически магнетизъм близо до Земята чрез нова техника за изваждане на допълнителна информация от данните.

Земята е гигантски магнит, а областта около нея е доминирана от нейното магнитно поле, наречено магнитосфера.

Има и други скалисти планети в Слънчевата система, но магнитосферата на Земята е най-силната. Защитата, която дава, ни осигурява беопасния начин на живот, с който сме свикнали.

Един от най-важните процеси в тази област се нарича магнитно присъединяване. То разсейва магнитната енергия и задвижва заредените частици, наречени плазма, които допринасят за динамиката на космическите ветрове.

Магнитното присъединяване възниква, когато се кръстосат линиите на магнитното поле, експлозивно изхвърляйки с висока скорост близките частици.

Новото откритие намери магнитно присъединяване, където никога не е виждано дoсега – в турбулентната плазма.

„В плазмената вселена съществуват две важни явления: магнитно присъединяване и турбуленция“, заяви водещият автор Тай Фан. „Това откритие хвърля мост между тези два процеса“.

Използвайки четворка космически апарати, летящи в пирамидална формация, наречени Magnetospheric Multiscale spacecraft, учените успяха да уловят момент, невиждан никога преди, когато се появява това магнитно „прищракване“ над кръстосаните линии на магнитното поле на място извън магнитосферата, наречено магнитна обвивка.

Тази област се характеризира с изключително турбулентния си слънчев вятър, което заедно с плазмата в хаотично състояние са условия, които учените не допускаха, че ще позволят да се осъществи магнитно присъединяване.

Тъй като флотилията MMS е проектирана да улавя данни със скорост 100 пъти по-голяма от предишните мисии, изследователите откриват, че тези събития се случват, но в толкова малък мащаб, че предишните мисии не са успели да ги уловят.

Изследователският екип заяви, че това може да спомогне за прогреса в изследванията на Слънцето, да предскаже космическото време, подобно на прогнозите на Земята и би могло да служи за по-добро разбиране за това как да се защитят астронавтите и космическите кораби по време на мисиите.

2018/NASA

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.