Тайни и загадки

Нашата галактика е пълна с мъртви извънземни цивилизации

Изследванията показват, че Млечният път може да е пълен с мъртви извънземни, които са били „унищожени“ от собствената им наука и технологии.

Новото изследване е изчислило

приблизителното време, през което извънземният живот се е образувал в галактиката – осем милиарда години след образуването на Млечния път.

Изследователите предполагат, че причината да не установим контакт с представители на извънземни цивилизации е, че повечето от тях са мъртви.

Галактиката Млечен път

може да е дом на извънземни цивилизации, но според ново изследване има голяма вероятност повечето от тях да са мъртви – и собственото им развитие е довело до смъртта им.

Според Daily Mail това твърдение идва от изследователи от Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА, Калифорнийски технологичен институт и гимназия в Сантяго. Те са използвали актуализирана версия на уравнението, за да изчислят вероятното съществуване на интелигентен живот и извънземни, които биха могли да се появят около осем милиарда години след формирането на нашата галактика.

С тези резултати екипът изрази идеята, че напредъкът в науката и технологиите неизбежно води до унищожаване на цивилизациите и тъй като хората все още не са влезли в контакт извън нашата планета, сега учените смятат, че имат отговор на въпроса защо това се е случило.

„Открихме, че потенциалното самоунищожение силно влияе върху размера на галактическия интелигентен живот“, се казва в изследването.

„Ако интелигентният живот има вероятност да се самоунищожи, не бива да ни изненадва, че другаде има малко или никакъв интелигентен живот.“

Изследователите отбелязват още,

че ако някъде в галактиката има интелигентен живот, то той е „твърде млад, за да бъде наблюдаван“ и твърде далеч от Земята, за да бъде идентифициран.

Като част от проучването екипът актуализира уравнението на Дрейк от 1961 г., написано от д-р Франк Дрейк, за да оцени броя на активните комуникативни извънземни цивилизации в Млечния път.

Според ново изследване обаче по-старата версия не отчита еволюиращите свойства на звездите в нашата галактика, като открития на свръхнови и екзопланети.

Екипът също така изследва вероятността от живот в пребиотична среда, различните потенциални времеви рамки за биологична еволюция и вероятността от сложен живот да се самоунищожи.

„Използвайки нашия модел, ако преценим колко сложни форми на живот се променят в Млечния път за определен период от време, бихме могли да разберем по-добре хипотезата за произхода на живота, хипотезата за уникална Земя“, се казва в статията, публикувана върху резултатите от изследването.

Хронологията на биологичната еволюция обикновено се счита за идентична с интелигентните видове на Земята.

„Без да се разглежда възможността животът да се развива в различни времеви рамки, всеки резултат от склонността на живота да расте зависи от продължаващия дебат дали хората на Земята са парадигма, която прилича на всички други развиващи се сложни форми на живот“, се казва още в изследването.

Статията отчита и възможността

за самоунищожение, която в миналото е била пренебрегвана от учените.

Констатациите показват, че интелигентният живот може да е често срещан в Млечния път, но местоположението на Земята не е област, в която се намира извънземният живот.

Изследователите са установили, че ако извънземните съществуват, те са само на 13 000 светлинни години от галактическия център, докато Земята и Слънчевата система са на около 25 000 светлинни години.