Новини

Научно обоснована климатична прогноза предизвика сериозен смут

Американски учени и прогностици

от различни институти обявиха настъпването на климатична катастрофа в близките години, съобщиха тези дни от pnas.org.

В рамките на изследването, което е проведено в региони с променлив климат е преценено въздействието от повишаването на средногодишните температури върху условията за живот на планетата.

Шокиращите за учените новини

идват предимно от Северния полюс и невъзможността да бъде спряно или поне намалено топенето на ледовете там.

Независими експерти от обсерваторията за наблюдение на климата в Аляска са притеснени, че не цялата истина се публикува в пресата.

Въпреки голямото напрежение в научните среди от newclimate.org предлагат да бъдат дискутирани

Три възможни сценария

В съответствие с първия сценарий, смятан за „опасен“, покачването на средногодишните температури с не повече от 1 до 3 градуса по Целзий ще предизвика увеличаване на броя и интензивността на ураганите и наводненията, както и по-честа суша.

На тези явления ние вече ставаме свидетели и дори новинарските агенции започнаха да ги считат за нещо нормално, което от друга страна е стряскащо.

Повишаването на температурите с 3-5 градуса

по Целзий ще предизвика пълно разрушаване на ледената покривка в Западна Антарктида и унищожаване на дъждовните екваториални гори в Амазония.

Този сценарий очевидно започва да се случва, защото въпреки информационното затъмнение по темата дори пожарите в Амазония подпомагат неговото задействане.

А под угрозата от горещините и глада очевидно ще попаднем всички ние над 9 милиарда души.

Има твърдения на определени кръгове, че населението на планетата е най-строго пазената тайна. Защо е така, никой не дава отговор на въпроса.

Сценарият

предвижда средногодишните температури да се покачат с над 5 градуса по Целзий, но учените не са дали оценки за последствията от подобно климатично затопляне.

Известно е, че в такъв случай човечеството ще се сблъска с остър недостиг на основни ресурси и по-специално на прясна вода. А дали вече не сме на предела да попаднем точно в този сценарий?

Учени от newclimate.org

вече алармират за нарастващите предизвикателства пред човечеството.

През последните 200 години в резултат на човешката дейност са изхвърлени над 600 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата.

Това доведе до увеличаване на съдържанието на въглероден газ в атмосферата с 0,015 процента. Средната глобална температура на въздуха се е покачила с 1 градус по Целзий.

Пълните резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

НП/2021