Съзнание

Най-опасната игра, в която влезе САЩ от гражданската война насам

Големи американски компании водят кампания за превръщане на социалните мрежи в инструменти за политическо следене и налагане на принудителни мерки срещу консерватори, пише в. „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от БТА.

Най-опасната игра, в която влезе САЩ от гражданската война насам е тази, която наблюдаваме със собствените си очи. Такъв модел на поведение рано или късно ще доведе до още по-опасни сблъсъци.

Америка е изправена пред вероятността да стане жертва на движения, чийто членове нямат никакво желание да плащат данъци, спазват закони или друг обществен дълг.

Заплахата е навсякъде

„Кока-Кола“, „Старбъкс“, „Върайзън“, „Норт фейс“ и други големи брандове спряха да рекламират във „Фейсбук“

Това стана след като леви активистки организации изразиха твърдението, че социалната мрежа не цензурира достатъчно политическата реч.

Директорът Марк Зукърбърг обеща миналата седмица повече контрол, включително отбелязване с предупредителен флаг на публикации на политици.

Това, както можеше да се предположи, не задоволи по никакъв начин активистите, които виждат възможност да изгонят повече от политическите си врагове от публичното пространство.

„Фейсбук“ и сега трие съдържания

В които се насърчава насилие, има и доста широка дефиниция какво значи недопустима реч на омразата.

При все това коалицията от леви групировки, призоваваща за корпоративен бойкот под наслова „Стоп на омразата срещу печалба“, иска прогресивистите да вземат още по-голяма власт в публичния наратив в социалните мрежи.

Америка е в състояние на културна цензура, в която HBO премахва временно „Отнесени от вихъра“, NETFLIX трие сцени или епизоди от сериали като „Офисът“.

Университети уволняват

свои служители, които поставят под въпрос някои твърдения на движението „Животът на чернокожите е от значение“.

Някои компании се включиха в кампанията, защото и без това съкращават бюджетите си за реклама заради икономическите последици от коронавируса. Така те виждат възможност да спечелят хвалебствия от медиите.

Но бойкотът показва и нещо още по-тревожно – опит да се мобилизират корпорациите срещу открития обществен дебат за свободата на гражданите в Америка.

Скоро може да станем свидетели на един нов вид робство. Това на социалните мрежи, които взривиха умовете на хората и ги направиха обикновени ползватели без мисъл в главите.