Новини

Най-шумните скандали в научната област през 2018 година

Според списание Nature, около една трета от изследователите участват в плагиатство и фалшифициране на данни. И колкото по-възрастен е ученият, толкова по-често е готов да приспособява получените резултати. Годината 2018 не беше изключение.

Хирургът фалшификатор

Скандалът с италианския хирург Паоло Макиарини, прочут с неуспешните си опити за трансплантация на пациенти на създадената от него изкуствена трахея.

Първите обвинения срещу Макиарини са направени през 2014 г., когато се оказа, че седем от деветте оперирани от него пациенти са починали.

Институтът  в Швеция, където е работил като изследовател, го защитаваше до последно и го уволни едва през 2016 г. Наложи се да напусне и ректора на института Андерс Хамстен.

През септември 2016 г. Маккиарини оглави Лабораторията по биоинженерство и регенеративна медицина в Казанския федерален университет. През април 2017 г. проектът беше закрит.

Междувременно в Швеция новият ректор на Каролинския институт създаде комисия, която доказа, че Макиарини и неговите съавтори умишлено са фалшифицирали данните в шест научни статии.

Джендърската революция

В началото на октомври трима учени – Джеймс Линдзи, Хелън Плакрос и Питър Богосян, написаха отворено писмо до списание „Areo“, където  признаха, че цяла година са заблуждавали научната общност.

Изследователите, под измислени имена, пишели абсурдни научни статии, посветени на изследванията на феминизма, културата на мъжествеността, проблемите на расовата идентификация и сексуалната ориентация и ги изпращали до авторитетни рецензирани списания. 

В статиите те посочвали несъществуващи източници и публикации на фиктивни автори, измисляли цифри и данни от проучвания, но никой не забелязал фалшификацията.

От 20 написани от тях статии, седем са прегледани от водещи учени и  приети за публикуване от авторитетни научни списания. В началото на октомври изследователите решили да се разкрият, макар че признаха, че сега се страхуват за своята академична кариера.

Научните списания, публикували фалшиви статии, обещаха да ги оттеглят, но не направиха официални коментари  на разразилия се скандал.

Ако има гаф използвайте името Русия, работи винаги

През есента на 2017 г. в атмосферата на няколко европейски страни измерили повишено ниво на радиоактивния изотоп рутений-106. Френският вестник „Le Figaro“ свърза този факт с дейността на руското атомно предприятие „Маяк“ по преработката на ядрено гориво.

Вестникът предположи, че „Маяк“ са се опитвали да получат изотопа церий-144, необходим за провеждането на международния експеримент по търсенето на стерилни неутрино SOX (Short distance neutrino Oscillations with boreXino).

В началото на февруари настоящата година „Росатом“, в която влиза предприятието „Маяк“, официално опроверга обвиненията на „Le Figaro“. 

Дупка в космическата станция

През август в руския сегмент на МКС била установена утечка на въздух. Екипажът открил 2 мм дупка в обшивката на „Союз МС-09“.

Скоростта на утечката била около 0,8 мм живачен стълб в час и за една нощ се увеличила до 4 мм живачен стълб.

По съвета на Центъра за управление на полетите руските космонавти заляли дупката с херметик – каптонова лента (специален полимер използван за изолация в самолетите и космическите кораби).

С разследването на инцидента се заела специална комисия на „Роскосмос“, който все още не коментира хода на изследванията. НАСА се е отказала от съвместно разследване на произшествието.

Физиката е само за мъже

В своя доклад в Европейската организация по ядерни изследвания (ЦЕРН) професор Алессандро Струмио заяви, че физиката е създадена и развивана изключително от мъже.

Според него те се сдобиват с повече успехи и признание в този отрасъл от жените, тъй като „мъжете работят по-добре с вещи, а жените – с хора“.

Професорът смята, че мъжете трябва  да бъдат предпочитани при наемане на работа в изследователските институти. Присъствалите на лекцията му изследователски се възмутили.

В ЦЕРН съобщили, че вече не сътрудничат с него.

Бебета с изменена ДНК

В края на ноември тази година китайският изследовател Хе Цзянкуй заяви, че е редактирал геномите на човешки ембриони преди процедура по изкуствено оплождане.

От здрава майка и заразен с ХИВ баща се родили две момиченца с изменена ДНК. 

Той премахнал от децата ген CCR5 и в резултат те получили пожизнен имунитет към ХИВ.

Учените рязко осъдиха работата на генетика. В Китай над 100 учени са написали открито писмо до правителството с искане законодателно да се ограничи работата с гените на човека.

Според тях е рано технологията CRISPR/Cas9 да се изполва на човек. Твърде голяма е вероятността от струнични ефекти.

Администрацията на Южния университет по науки и технологии в Китай, в който работел Хе Цзянкуй, заявила, че от 2-ри февруари 2018 година той временно е напуснал длъжността. В университете не са знаели неговите експерименти отвъд пределите на учреждението.

Тече разследване на случая, а опитите с човешки геном в страната са временно забранени. Самият Хе Цзянкуя никой не е виждал от 28 ноември – предполага се, че той може би е под домашен арест.

Nature