НАЙ-СТАРИЯТ НЕПОКЪТНАТ КОРАБ Е ОТКРИТ в Черно море

Най-старият непокътнат кораб в света лежи на дъното на Черно море. Според информация от експедицията „Черноморски археологически проект“, корабът е в „наши води“ от 400 година пр. Хр. и е запазен благодарение на водата с ниско съдържание на кислород.

Откритието на експедицията

Изследователите смятат, че са открили гръцки плавателен съд и го сравняват с този, изобразен върху „Siren Vase“,  която се намира в Британския музей.

Археологът Джон Адамс от университета в Саутхемптън споделя: „Кораб, оцелял от древността на дълбочина 2 километра под вода, е нещо, което никога не съм смятал за възможно. Това ще промени разбиранията ни за корабостроенето и мореплаването по онова време.“

Корабът е открит още през 2017 на изследователско пътуване през Черно море. То е водено от Джон Адамс, Людмил Вагалински от Българската академия на науките и Калин Димитров от Центъра за подводна археология в България.

Екипът изследва повече от 2000 кв. километра площ и открива останки на повече от 60 кораба, някои от които датират от Османската и Византийската империя.

Какво казва наука?

В Черно Море има приток на сладка вода от обграждащата го територия и тя има свойството да се задържа на повърхността, като остава по-солената вода на дъното.

Този слой има много ниско съдържание на кислород, което пречи на бактериите, разяждащи дървото, да се развият.

Това е главната причина находката да има вид на току що потънала

Основната  цел на експедициите е да открият  какви промени са настъпили от последната ледникова епоха, когато нивото на морето е много по-ниско.

Изследователите намират и селище в българската част на Черно море, близо до река Ропотамо.

Мястото предполага, че топящи ледници в миналото са повдигнали нивото на водата и са принудили заселниците да се адаптират.

livescience.com

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.