Най-възрастният хипопотам в света почина на 65 години

Хипопотамът Берта, която се смята за най-възрастното животно от своя вид, почина в зоопарк във филипинската столица Манила на 65-годишна възраст. Тежащата близо 2,5 тона женска е била открита починала в петък в своята клетка, заяви директорът на зоологическата градина Джеймс Дихавес.

„Берта е едно от първите животни тук. Нейният партньор почина през 80-те и двойката не можа да има поколение“, допълни той.

Седемгодишната Берта идва във филипинския зоопарк в годината на неговото откриване – 1959 г. Администрацията вече е загубила информацията откъде е пристигнала тя. По думите на Дихавес Берта е задминала с десетилетия стандартната продължителност на живот при хипопотамите, която достига до 40-50 годишна възраст. Според него за това е допринесла и диетата на животното. Тя се е състояла от плодове, трева и хляб.

Досега се смяташе, че най-възрастният хипопотам е починалата през 2012 г. Дона. Тя е на 62 години, когато умира в зоопарка в Евънсвил, Индиана. Хипопотамите, които са вид, обитаващ Субсахарска Африка, имат „висок риск от изчезване в природата“ заради загуба на местообитанията си и незаконния лов заради ценното им месо и зъби.

След смъртта на Берта 43-годишният женски слон Мали остава най-старото животно в зоологическата градина в Манила. Неправителствени организации по света призоваха слоницата да бъде изведена от зоопарка и настанена в тайландски резерват, тъй като според тях тя страда от лошо отношение и самота. След проверка на властите обаче е било установено, че животното е в добро здраве и не се знае как то би реагирало на други слонове.

НП/ AFP

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.