Тайни и загадки

Най-влиятелните „докоснати“ в световната история. Загадките Агарта и Логос

Те имат значителен принос за развитието на тайното знание, повлияло пряко върху световни процеси. Сент-Ив д’Алвейдр след брака си с руска графиня започва разработката на своето социално и езотерично учение.

Именно той използва за първи път в литературата термина Агарта (скрит под земята център на древна култура). По-късно идеята за Агарта била тясно преплетена с учението на Шамбала. За него Агарта била идеалната държава със синархическо* устройство (*съществуване на безупречния организъм на човечеството противоположно на анархическото).

Елена Блаватска През 1875 г. тя основава в САЩ „Теософското общество“ с над 60 хиляди членове. Тази организация има голямо влияние върху социалната мисъл, състои се от известни хора на своето време. От Томас Едисон до поета Уилям Йейтс. Нейната философия повлиява върху създаването на много писатели, художници и музиканти.

Алистър Кроули – най-известният маг и окултист на ХХ век. Пропагандира абсолютна свобода от физическите и духовните окови. Многократно е бил в Русия и признавал, че руската култура е разширила съзнанието му. Неговите книги харесвал Рон Хъбард, основателят на сциентологията ─ едно от най-влиятелните социални движения по света.

Фабр д’Оливе  е нетрадиционен учен и философ-мистик на XIX век. Посветил се на изучаването на питагорейството, изкуството и тайното значение на древните езици. Бил известен мистификатор, но не всичките му книги са били издадени.

Папюс (Жерар Анаклет Венсан Анкосс) ─ един от най-влиятелните окултисти от края на XIX и началото на XX век. Той основава ордена на Мартинистите и предизвиква голям интерес в политическите кръгове. Руският император Николай II и императрицата били сред последователите на учението му и възлагали големи надежди на неговите спиритични способности.

Марсилио Фичино е един от най-известните философи на Ренесанса. Той не разделя философията и религията, основани на древните мистични учения. Според него и древната философия и християнството произтичат от божествения източник ─ Логоса. А всички религиозни учения са проява на „всеобщата религия“.

Най-важната категория за него е душата ─ „центърът на природата, посредницата на всички неща.“

Фичино е известен е и с влечението си към магията. Той не вижда противоречие между магията и християнството. Очарован от питагорейството, искал да чуе тайната „хармония на сферите“, занимавал се с алхимия и астрономия. Влиянието му върху мирогледа на Възраждането е значително.

Рудолф Щайнер оказва огромно влияние върху развитието на философската мисъл в началото на XX век. Учението си той нарича Антропософия. Основател на все още работещото Валдорфско училище и фармацевтична компания.

След Първата световна война до него за консултации се обръщали влиятелни европейски политици. Той отричал ​​актуалността на концепцията за единната държава и защитавал правото на народите на самоопределение.

Това му донесло отхвърляне от нацистките идеолози и лично от Адолф Хитлер. През 1923 г. основава „Школа за духовна наука“, в която се изучават приложни дисциплини от селско стопанство до медицина. А чрез медитативни практики се вървяло от „духовното в човека към духовното във Вселената“. След смъртта му неговото учение не е забравено. Валдорфското училище все още функционира. А към окултните му идеи и днес се обръщат хората търсещи духовното.

НП 2020