Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Най-загадъчните личности в света могат всичко, което поискат

Най-загадъчни хора на планетата, според канала на YouTube за познание и приключения „Том Сойер“ могат всичко, което поискат. И това е повече от сериозно

Едуард Лийдскалнин, разкрил тайната на изграждането на египетските пирамиди

През 1913 г. 16-годишното латвийско момиче Агнес Скаффс казала на своя годеник Едуард Лийдскалнин, че обявената сватбата няма да се състои, защото той е твърде стар (26 години) и беден за нея. Тогава младежът решил да се премести в Съединените щати.

Купил си парцел от 1,6 хектара и построил на него Коралов замък − паметник на несподелената си любов. Направил замъка от блокове коралов варовик. И досега си остава загадка как ги е пренасял от брега до своя участък и как ги е поставял там.

Той повдигнал скулптури с тегло пет тона на височина десет метра. При това не е наемал техника и работници и е ползвал само ръчни инструменти.

Слабият Едуард, чието тегло едва надвишавало 47 кг, винаги се справял сам. Цялата си работа вършел след залез слънце. Казвал, че е открил тайната на изграждането на египетските пирамиди.

Има легенда, че някои деца са виждали нощем многотонни камъни във въздуха над мястото. След смъртта му местните инженери се опитали да разкрият тайната му, но не успели.

Алхимикът Фулканели, който открил тайната на философския камък

Легендата за Фулканели е родена през 1900-те и 20-те години на миналия век в тесен кръг парижки алхимици-окултисти. Той бил наречен истински „философ на огъня“, който може би е открил тайната за създаването на философския камък. Никой не знаел нищо за този алхимик.

През 1926 г. слухове за него се потвърдили, когато е публикувана първата му книга „Тайната на катедралите“. В книгата си авторът пише, че всяка статуя с позицията на ръцете си, с намиращите се в тях с предмети, с наклона на главата си, мълчаливо предава тайните за изготвянето на философския камък.

След тази книга хората осъзнали, че Фулканели съществува и че е доста ерудиран. Но никой не узнал как изглежда. Сред окултистите имало две версии за него.

Някои смятали, че е постигнал най-висшето духовно просветление, създал е философския камък и е претърпял мистично преобразяване. Други решили, че той е личност създадена от изобретателния художник Жан-Жулиен Шампан.

Чарлз Хетфийлд – човекът, който продавал дъжд

В края на XIX век фермерите били едни от най-богатите хора в САЩ. По време на прибирането на реколтата печалбите им можели да достигнат няколко хиляди долара, а по време на суша губели всичко. Появил се техен спасител. Казвал се Чарлс Хетфийлд − човекът, който призовавал и продавал дъжд.

В началото на кариерата си Хетфийлд продавал шевни машини, след това учил метеорология, физика, химия, купувал химически реактиви и правел опити. Той мечтаел да предизвика дъжд. През 1902 г. най-накрая получил тайна смес от 23 химически вещества, която причинявала валежи.

С течение на времето започнал да продава дъжда за пари. Неговата слава нараснала, започнал да сключва договори за хиляди долари. През 1928 г. напълнил езерото „Голямата мечка“ (Калифорния) с дъждовна вода, а година по-късно изгасил пожар в Хондурас.

Край на „кариерата“ му сложила Голямата депресия. Чарлз умрял на 12 януари 1958 г. без да разкрие тайната формула на праха. Предизвикал е над 500 валежа.

НП/Life

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.