Новини

Най-загадъчното място на Южна Америка остава неразгадано

Линиите на Наска

все още озадачават дори след десетилетия на внимателно проучване.

Археолозите знаят как са били направени, но не и защо са направени. Може би правите линии са писти от древни летища.

На платото Наска има различни фигури. Някои от тях са разпознаваеми като животни – паяци и маймуни.

Има и фигури само от прави линии

Някои от тях са построени по върховете на хълмовете и изглежда спират в краищата на скалите. Те приличат на писти по своята дължина и правота.

Поради това някои теоретици предполагат, че тези линии са древни летища.

Други дори твърдят, че линиите, направени на хълмове, са специално създадени за пускане на свръх технологични планери. Тези линии са писти за излитане и кацане е основата теория на учените.

Има и такива, които вярват, че фигурите са направени от извънземни посетители и онези, които вярват, че местните са имали летателна технология и са я използвали за направата на линиите.

Анализът на линиите показва,

че те са направени чрез деликатно отстраняване на горния почвен слой. Приземяването на космически кораб вероятно щеше да наруши тази крехка конфигурация.

Няма доказателства, че части от линиите са прекъснати поради излитане или кацане на космически кораби, затова е малко вероятно линиите на Наска да са дело на извънземни.

Изследователи от различни институти заключиха, че цивилизацията на Наска трябва да е разполагала с летателни и други съвременни технологии поради наличието на предполагаемите писти.

Скептиците опонират

Прави линии се срещат често, но не всички прави пътища от древността са били писти.

Това, че са дълги и прави не означава непременно, че са писти. Затова само въз основа на тях не може да се твърди, че древните от Наска са били по-напреднали технологично от очакваното по онова време.

Понастоящем нямаме никакви доказателства за самолети или летящи машини, построени от обществото на Наска, обясняват от археологическото дружество на САЩ.

Освен тези съмнителни линии и символи, които на някои съвременни хора изглеждат механични или подобни на писти.

НП/2021