Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Назоваха трите възможни съдби на човечеството. Какво ни очаква?

Благодарение на създаден от учените модел основан на различни начини за потребление на енергия, стана възможно да се установят три пътя за развитие на човечеството.

И така, група експерти-астрофизици, начело с Адам Франк, е създала модел на развитие на екзоцивилизациите, използвайки динамични системи, представляващи множество елементи.

За системата била зададена зависимост между времето и положението на всеки елемент във фазовото пространство.

В моделите на учените условната цивилизация използвала ресурсите за еволюция и разширяване.

Проследена била зависимост между увеличаването на използването на природни ресурси, увеличаването на популацията и пропорционално влошаващите се условия на околната среда.

Ето защо учените добавили преминаване между двата основни ресурса, които оказват влияние върху живота: максимално и хуманно потребление на енергия.

В резултат от това били получени три пътя, по които човечеството може да се развива.

Първият бил наречен „Отмиране„. В този сценарий  човечеството щедро използва всичко, което Земята му дава.

Популацията ще достигне своя връх, след което ще започне рязко намаляване, а планетата няма да може да осигури всички останали.

По този сценарий 70% от световното население ще загине и Франк не е уверен, че човешката цивилизация е в състояние да преживее такава мащабна катастрофа.

Вторият възможен път на развитие бил наречен „Меко кацане„. Подопитната цивилизация вървяла по пътя на развитие наречен „Отмиране“, но в критичния момент започнала да използва втория ресурс  − подобряването на околната среда. Това спасило голяма част от населението и подобрило екологията.

Третият сценарий е „Пълномащабен крах„. Планетарните условия се влошават с такава скорост, че преходът няма да спаси популацията от измиране.

Адам Франк казва, че изборът на по-слаб източник на енергия в полза на подобряването на околната среда не винаги е спасявал цивилизацията.

В някои от предполагаемите сценарии той само отсрочвал неизбежния край за по-късна дата. Според Франк разработеният модел ни позволява да си представим какво очаква човечеството в бъдеще.

НП/Наука

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.