Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

НЕ ПОСЕЩАВАЙТЕ БЕЗ ПРИЧИНА ГОРАТА НА САМОУБИЙЦИТЕ

На северозапад от величествената планина Фуджи се намира гората Аокигахара, позната още като Морето от дървета поради изключително гъстата си растителност.

Но това, което прави гората истински известна, е ужасяващата и история. Много хора избират да посетят това място без намерение да си тръгнат оттам. Затова Аокигахара е наречена Гората на самоубийците.

Самоубийството като изкуство

Аокигахара е една от най-популярните дестинации за самоубийство в света – твърди се, че на година там стават над 100 самоубийства.

Япония има дълбоки традиции, щом се отнася до самоубийства. Сепуко е уважаван самурайски обичай още от ерата на японския феодализъм.

Според автора на „Защо хората прибягват до самоубийство?“ Йошинори Чо: “Днес още се забелязват следи от сепуко културата, защото самоубийството се възприема като начин за поемане на отговорност”.

Страната на изгряващото слънце има едно от най-високите нива на самоубийства в цял свят, като върховата точка е през 2009 след световната финансова криза. Тогава те скачат с 15%.

Правителството планува да ги намали през следващите години чрез засилено наблюдение на гората и табели с надписи като „Помисли внимателно за децата и семейството си”.

Изоставяне на старата жена

Обесването е най-разпространеният метод за самоубийство в Аокигахара. Тази мрачна традиция се заражда от романа на Сейчо Матсумото „Kuroi Jukai“, в който един от героите с разбито сърце отива в морето от дървета, за да сложи край на живота си там.

Гората се свързва и с още един ритуал, наречен  убасуте – в превод „изоставяне на старата жена“.

До такива мерки се стига само в моменти на отчаяние или епидемии. Възрастен член на семейството е отвеждан на отдалечено място, където е оставян да умре от глад, дехидратация и умора.

До такива драстични мерки се прибягва само когато няма как да се изхранват всички в семейството. Твърди се, че историите за убасуте не са истина, а просто мрачен фолклор.

Носят се легенди, че духовете на отнелите живота си там все още обитават гората. Те измъчват посетителите и ги примамват да се отклонят от пътя си.

mentalfloss.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.