Здраве

Неизвестност и битка на мненията. Има ли риск от въвеждането на 5G

Белгия обяви преди година, че за сега спира всякакви планове за създаване на 5G мрежа, поради неблагоприятните ефекти върху здравето.

Изявлението бе направено от Селин Фремо, министър на качеството на живота и околната среда на регион Брюксел:

„Не мога да приема подобна технология ако стандартите за радиация, които трябва да предпазват гражданите, не са покрити, без значение дали говорим за 5G или не.“

Фремо отчетливо посочи, че проектът за 5G не е съвместим с белгийските стандарти за безопасност и каза, че не би направила изключение в никакъв случай.

Подкрепата изказването на Фремо бе голяма

В Белгия призивът за здрав разум и приоритизиране на гражданите над технократична олигархия вероятно ще бъде чут, се надяват противниците на технологията.

Тук се говори позитивно за въвеждането в експлоатация на 5G мрежа. Всяка друга информация е наричана конспирация, фейк нюз и дори по-лошо.

Но за тази технология и нейното влияние върху здравето на хората се води сериозен дебат.

Независими институти и лаборатории вече потвърдиха вредните последици от 5G. Други продължават да оспорват това твърдение и дори го неглижират.

Другата страна на 5G

Освен здравето има и друг фактор, за който се мълчи и хората са оставяни в невидение за него.

Няма почти никакво съмнение, че свят на 5G мрежа би поставил всички под безпрецедентно ниво на наблюдение и контрол, като това дава нечувана власт на бездушни корпоративни алгоритми.

Дали е достатъчно, за да се сложи тази технология в графата „Средство за контрол“ зависи от вас.

Още по-сериозен въпрос е: представлява ли 5G опасност за всички видове биологичен живот?

Множеството доказателства показват, че това твърдение не е лишено от основание.

Учени от цял свят се опитват да задействат аларма по темата. Някои от тях са цитирани да казват, че това е „най-глупавата идея в историята на света.“

Но ще надделее ли гласът на разума? И дали въобще е възможен обоснован дебат по темата?

Южна Корея пуска най-голямата 5G мрежа

От друга страна в Южна Корея започна пускането на най-голямата 5G мрежа в света, чрез която цял филм може да бъде свален само за 1 секунда.

Услугата ще бъде достъпна в над 85 града, като скоростта на мрежата ще бъде до 20 пъти по-голяма.

В САЩ телекомуникационната компания AT&T е готова да пусне 5G мрежа, като за сега такава има в 12 американски града.

Южна Корея е в надпревара с Китай, САЩ и Япония, да разпространи 5G технологията в конкуренция с фирми като Huawei и Apple.

Активисти на тезата против задават един основен въпрос:

Какво се случва със здравето на хората?

Приятелите на 5G и специалистите обясняват какви небивалици пишат определени сайтове. Неотдавна експерт каза по национално радио как антената дори да е на метри от нас не вреди. Това извади от обувките много хора и предизвика вълна от неодобрение.

Междувременно телекомуникационният оператор Swisscom вече пусна мобилна комуникационна мрежа от пето поколение.

По-голямата част от държавната компания заяви, че технологията е достъпна в повече от 100 места в 54 града. Това е най-бързият монтаж на 5G откакто съществуват телекомуникации, отбелязаха критиците.

Swisscom планира да покрие 90% от страната с 5G до края на годината, според главния изпълнителен директор Urs Schaeppiexternal link.

Загриженост

Четири кантона в Западна Швейцария – Во, Женева, Нюшател и Юра, бяха принудени от своите жители да прекратят разрешенията за нови 5G мобилни антени в очакване на правителствен доклад за тяхната безопасност.

Работна група трябва да представи резултатите от проучване на швейцарското правителство тези дни.

5G техноголията раздели хората в Швейцария

Докато някои казват, че това е необходимо за икономическото развитие, други се страхуват от увеличената радиация, идваща от антените. Дали това е факт или измислица?

И така ставаме свидетели кампании за и против. Коя страна ще изберете зависи от вас?

Източник