Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

НЕОБЯСНИМИ СЕИЗМИЧНИ ВЪЛНИ ПО ЦЯЛ СВЯТ

На 11 ноември, странна поредица от сеизмични вълни разлюляха мозамбикския проток, близо до френската територия на остров Майот.

Вълните били засечени от инструменти на близо 18000 километра на места като Канада и Чили. Странното било, че никой не ги усетил.

Геолозите дори нямало да ги забележат, без помощта на аматьор ентусиаст, разучаващ земетресения.

Неочаквано откритие от аматьор

Той публикувал в социалната мрежа Twitter, аномалии, които забелязал благодарение на живо предаване на сеизмограма на сайта на U.S. Geological Survey.

Експертите споделят, че никога не са виждали нещо подобно. Потребителят на Twitter забелязал, че епицентърът на вълните е Мадагаскар.

След това той забелязал последващи записи на сеизмограми в Кения, Испания и Нова Зеландия.

Според геолозите, един от най-странните фактори, забелязани при тези вълни е тяхната монотонност. Те излъчват звук с ниска честота.

Това вероятно е причината те да останат незабелязани.

В миналото се забелязва голяма сеизмична активност в епицентъра на вълните. Това все пак е вулканичен остров, намиращ се на вулканичен архипелаг.

Обичайно се очаква такива вълни да последват след голямо земетресение, но експертите казват, че такова липсва.

За сега най-вероятната причина според тях е движението на магмен резервоар, намиращ се под земната кора, причинено от малки земетресения.

Но равните интервали между вълните затрудняват намирането на сигурен отговор. Възможно ли такъв тип феномен да е изкуствено създаден?

Конспиративни догадки и обяснения

Не е изненада, че това събитие доведе до многобройни спекулации и теории в конспиративния свят.

Много хора, включително и учени, заговориха за митологични чудовища, като Ктулху.

Друга интересна теория твърди, че се е отворил портал над Аденския залив, който причинява катастрофални природни феномени, макар и далеч от Мадагаскар.

Според доклади, пуснати в WikiLeaks, аномалията била открита през 2000 година. Предполага се, че тогава САЩ установили военна база на мястото и предупредила другите големи световни сили.

Събитието било скрито от медиите, като те съобщили, че военните сили са били изпратени в региона, за да неутрализират групи сомалийски пирати.

Твърди се, че порталът представлявал заплаха за човечеството. През него могат да преминат същества, опитващи се да ни унищожат. Световните суперсили трябва да се обединят срещу тях.

Това звучи прекалено абсурдно, за да бъде реалност, но WikiLeaks е сайт, който не би публикувал каквато и да е информация.

Тези документи идват от частната американска разузнавателна компания „Stratfor“. Тя предоставя информация на големи корпорации, космически програми и дори на определени отдели на американското правителство.

Възможно ли е да има връзка между странните сеизмични вълни, обиколили света, и мистериозния портал?

Дали пък разузнавателната компания Stratfor не разпространява заблуждаваща информация?

Ще трябва да се поразровим още малко и да открием отговора на тези въпроси.

gaia.com

 

 

 

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.