Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Неочаквано откриха нови улики на платото Наска

Нови линии на платото Наска/сн. NG
Нови линии на платото Наска/сн. NG

Група изследователи направи зашеметяващо откритие в пустинята на Наска в Перу. Намерени са около петдесет нови линии на платото.

Това потвърждава хипотезата, че линиите не са правени от позната ни цивилизация. Някои от тях са сред най-старите, които някога са били намирани, предхождащи дори културата на народа на Наска с около сто години.

С помощта на сателитни снимки и дронове археолозите открили 50 различни линии на платото Наска и многобройни други загадъчни геоглифи, издълбани от древна цивилизация. Някои от фигурите напомнят на пирамидите в Египет.

Преди хиляди години, по необясними за учените причини, загадъчна цивилизация направила огромни геоглифи и фигури в пустинята на Наска в Перу.

Хиляди от тях покриват пясъчната почва на провинция Наска, която е и мястото, на което са открити различни удължени черепи.

Линиите в Наска се различават по сложност. Досега учените разпознават стотици геометрични форми, повече от 70 зооморфни дизайни на животни,птици, риби, лами, ягуари и маймуни както и човешки фигури. 

Откритията, направени чрез сателитните снимки и дроновете, идват в момент, в който учените вече бяха сметнали, че са разшифровали всички изображения в Наска.

Според експертите новооткритите линии са от културите Paracas и Topará между 500 г. пр. н. е.и 200 г. сл. н. е.

Учените обясняват, че за разлика от популярните линии на платото, парагазовите глифове са видими от съседните населени места.

Според перуанския археолог Луис Хайме Кастийо Бърърс, който е съоткривател на новите глифове, повечето изобразяват войни.

Според местните легенди преди стотици години жителите на района са експериментирали с издълбаването на геоглифите.

Министърът на културата на Перу Джони Исла споделя, че новооткритите линии дават нови хипотези за значението на геоглифите и техните функции. 

НП/ АС

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.