Непременно гледайте космичния спектакъл на годината

Персеидите са най-активният метеорен поток през лятото. Интензитетът му варира между 120 и 150 метеора на час, но има условия, които леко затрудняват наблюденията тази година.

По данни на на Института по астрофизика на испанската автономна област Андалусия метеоритният поток тази година може да бъде видян най-добре в Европа през нощта на 11 срещу 12 август.

Ако досега плътността на потока е била 100 метеорита в час, тази година показателят може да достигне до 200 метеорита в час.

Персеидите са бели метеорити, които прорязват небето. Най-ярките от тях може да светят в продължение на няколко секунди.

От кога са известни Персеидите?

Метеоритният поток Персеиди е известен на човечеството вече около 2000 години.

Първите сведения за него се съдържат в китайски исторически хроники, датиращи през 36 г. от новата ера, когато „над 100 метеорита избухнаха преди зазоряване“.

Официално за откривател на метеоритния дъжд се смята белгийският математик, астроном и метеоролог Адолф Кетеле (1796-1874 г.). За това зрелище той съобщава през август 1835 година.

А за пръв път броят на метеоритите, припламващи в продължение на всеки час, е преброен през 1839 година. Тогава максималният брой метеорите за един час е достигнал 160 броя.

Това се смята и за норма на метеоритния спектакъл всяка година. През 2016, например, имаше пик и се преброяваха до 500 метеорита в час.

Затрудненията в наблюдението

Луната в момента е само на дни от пълнолунието, което означава, че наблюдението ще бъде затруднено от градовете.

С други думи, Луната е ярка, а когато има ярка Луна, в небето се получава един светъл фон, който пречи да бъдат забелязани най-дребните метеори, каквито всъщност са повечето персеиди.

Затова метеорните наблюдения винаги се съобразяват с фазата на Луната.

Когато тя е пълна или близка до фаза пълнолуние, наблюдаването е много трудно.

За предпочитане е да сте на места с нисък „светлинен шум“ и така ще можете да се отдадете на едно уникално преживяване, на което ставаме свидетели от векове.

НП/2019

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.