Новини

Неразгаданата история на случая „Дятлов“ е една от най-загадъчните мистерии на ХХ век

Ужасяващият инцидент „Дятлов“

е една от най-загадъчните мистерии на XX век. Днес, след 62 години, никой не е успял да определи какво е станало с деветтимата души, които загубиха живота си, докато бяха на експедиция в северните склонове на Урал.

Лавина ли е била причината за смъртта? Дали е било тежък случай на хипотермия? Или намеса на извънземни сили? Атомни експерименти? Или комбинация от фактори?

Експертите са открили, че дрехите на катерачите са излъчвали радиация и че кожата им била странно кафеникава. Няколко десетилетия след инцидента никой не може да каже със сигурност какво е станало с деветтимата алпинисти.

Интернет издания на любители на конспиративни теории

не спират да търсят обяснение. Руски, български, немски и страници в САЩ пишат за вълнуващата история всяка година и очакват отговори. Такива е трудно да се намерят.

Мистерията е повече от зловеща и остава неразгадана и днес. Нова теория бе огласена тези дни и ви предлагаме накратко разследването на руските автори.

По темата работи и българката Теодора Хаджийска, която неотдавна издаде книгата си „1079: Стихийната сила на прохода Дятлов“. Тя участва в специален епизод на „Новото познание“, който ще бъде излъчен скоро.

В последния ден на януари 1959,

група от 10 изследователи (8 мъже и 2 жени), студенти в политехническия институт на Урал в Екатеринбург, започват поход през планината Урал.

Целта е достигане на връх Отортен, намиращ се на север от планинската верига. Под командването на Игор Дятлов, 23 годишен, но все пак много опитен, групата достигнала Вижай, селце в полите на планината.

Там Юди Юдин, един от изследователите, трябвало да остане, поради чревна инфекция. Останалите продължили похода си и си направили лагер на склон на планината Холат Сяхил, за да прекарат вечерта.

Оттам нататък нищо не може да бъде обяснено

С липсата на новини от алпинистите, на 20 февруари, била организирана спасителна мисия, която успява да намери лагера 6 дни по-късно.

На 26 февруари, палатката на групата била намерена изоставена и скъсана. Лагерът смаял търсещата група.

Михаил Шаравин, студентът, който намерил палатката, казва: „Палатката беше наполовина скъсана и покрита със сняг. Беше празна и всички принадлежности и обувки бяха изоставени.“ Изследователи твърдят, че палатката била разрязана отвътре.

Спасителният екип намерил първите два трупа

до един бор, полуголи и покрити от тънък слой сняг. Техните ръце били одрани, сякаш отчаяно се опитвали да изкачат дървото. Още три трупа били намерени наблизо, включително и техния водач Игор Дятлов.

Той нямал рани, макар че бил позициониран така, сякаш се опитвал да се върне към лагера.

Два месеца по-късно се появили и труповете на останалата част от групата. Техните черепи и ребра били счупени, а на един от тях, Людмила Дубинина, й липсвали езика и очите.

Към всичко това, експертите открили, че катерачите излъчвали радиация, а кожата им била странно кафеникава. За да се задълбочи мистерията, група планинари свидетелства, че забелязва странни светлини в тази зона по това време.

Странните светлини били описани

и от друга група алпинисти (на около 50 километра на юг от инцидента). Те твърдят, че са видели странни оранжеви сфери на север в небето в нощта на инцидента.

Подобни сфери били забелязани в Идвел и в съседни райони в периода от февруари до март 1959 г., от няколко независими очевидци. Включително метеорологичната служба и военните.

Днес мистерията остава неразгадана

и никой със сигурност не може да каже какво е станало с катерачите. Официални доклади твърдят, че шест от жертвите са починали от хипотермия, докато при другите се забелязват следи от физическа травма.

Една от жертвите била със счупен череп, а друга с мозъчни травми, без видими нарянавания по черепа. Една от жените била с липсващи очи и език.

Заключението е, че причината за смъртните случаи е „неясна мощна сила“.

Според доктор Борис Възрождений силата, която се изисква за такива травми трябва да е била изключително голяма. Докторът дори я сравнява със силата от автомобилна катастрофа.

НП/2021