Тайни и загадки

Неразгаданата мистерия около кораба „Мари Селест“

На 4 декември 1872 г. е бил намерен кораб (сега известен като Мери Селест) в бурните води на Атлантическия океан.

Корабът е бил напълно оборудван и в добро състояние, но вътре се оказал напълно празен. Екипажът от друга страна, изчезнал без следа.

Това е мистерия, която остава неразгадана повече от 135 години.

„Мери Селест“ е търговска бригантина, която е пусната под британска регистрация през 1861 г. с името „Amazon“.

Седем години по-късно, тя е станала американска собственост и прекръстена на „Мери Селест“. Корабът продължил да плава от Ню Йорк до Генуа.

Капитан на кораба бил Бенджамин Бригс – човек, за когото се казва, че е твърд въздържател и набожен християнин.

Капитан Бригс също така е описан, като смел офицер, който не би изоставил кораба си освен, за да спаси живота си.

Албърт Ричардсън бил подбран специално като е счетен за подходящ заместник-командващ от капитан Бригс. Съпругата на капитан Бригс, неговата дъщеря, която е кърмаче и още шестима други членове на екипажа били на борда на „Мари Селест“.

The Missing Crew of the Mary Celeste. From Left to Right: Benjamin Briggs, Captain of Mary Celeste; Albert C. Richardson, First mate; Sarah Briggs, wife of Benjamin Briggs; Sophia Briggs, daughter of Benjamin and Sarah Briggs

В края на октомври 1872г., започнало натоварването на корабния товар – 1701 броя отровен денатуриран алкохол.

На 7 ноември „Мари Селест“ напуснал пристанището на Ню Йорк и отплавал в Атлантическия океан.

На 4 декември британската бригантина „Дей Гратиа“ открила кораба, който плавал безцелно между Азорските острови и Португалия.

При по-щателна проверка екипажът на „Дей Гратиа“ открили, че на борда на „Мари Селест“ няма никой, а последното отчетено в дневника влизане на кораба било на 24 ноември.

Въпреки това корабът все още бил в добро плавателно състояние. Товарът бил непокътнат, а храната и водата били достатъчни за шест месеца.

Моряците на бригантината са оставили лулите си за пушене. Според обяснението на капитана на „Дей Гратиа“ – Дейвид Морхаус, това е знак, че целият екипаж е напуснали кораба в паника.

Освен това, единствената спасителна лодка на кораба, както и нейният хронометър и секстант – липсвали.

По време на кръстосаното разследване на Август Андерсън (моряк от Dei Gratia) в адмиралтейското разследване също е разкрито, че главният фал (здраво въже, около 8 см в обиколка) е бил разбит и висял от едната страна на кораба.

Нещо се е случило с „Мари Селест“, което накарало капитана да изпадне в паника и да нареди на екипажа си, да влезе в спасителната лодка и да напусне кораба.

Фалът бил използван, след това вързан за спасителната лодка, а капитанът и екипажът му се носели зад „Мари Селест“, за да видят какво ще се случи с него.

Паниката се оказала фалшива тревога.

За съжаление на капитан Бригс, семейството му и екипажа, фалът се скъсал по време на бушуващата буря и те не успели да се върнат обратно на борда.

A memorial to the crew of the Mary Celeste, who vanished without a trace

Обяснение за изоставянето на „Мари Селест“

Според един морски капитан – Дейвид Уилямс, „Мари Селест“ е изоставен поради морско тресение, сравнително често явление на Азорските острови.

Уилямс твърди, че морският трус е причинил девет барела денатуриран алкохол да се разлее.

В резултат на това се всял страх, че алкохолните пари ще предизвикат експлозия, което накарало капитана да напусне кораба.

Предполага се също, че може да се получила експлозия. Тъй като на „Мери Селест“ не са открити никакви признаци на пожар или експлозия, тази теория е отхвърлена.

Учен от UCL обаче твърди, че може да се е получил взрив под налягане, което предизвикало грандиозна вълна от пламъци.

Последвани от относително студен въздух, който не оставя нито сажди, нито следи от пожар.

Всяка една теория може да бъде правдоподобна, но разпространението на слухове и спекулации относно екипажа на кораба, не са спрели и до днес.

Вие какво предполагате, че е станало?

Източник: Аncient Оrigins