Новини

Небесните астронавти от щата Юта остават загадка

Югозападна Америка

е дом на безброй фигури, изобразяващи същества с удължени глави, антени, бадемови очи и дори това, което някои интерпретират като същества в космически костюми, подобни на астронавтите.

Но до всеки опит на експерт

да ги разгадае остават напразни. Каква е мистиката около тях и не казват ли нещо, което да отключи друго?

Сред неземните фигури са и такива, които много автори идентифицират като космически карти.

Енигматичните рисунки

датират отпреди 1500 и 4000 години, въпреки че някои може да са по-стари. Но това, което има значение, е посланието, което древните са се опитали да предадат.

Дали тези загадъчни изображения са резултат от изобретателността на древния човек? Едва ли. Възможно ли е, както някои автори предполагат, тези загадъчни същества да са така наречените небесни хора?

Най-известният от всички панели

е разположен в подводния каньон, известен преди като бариерен каньон, западно от река Верде в щата Юта.

Голямата галерия е грандиозен паметник на изкуството с дължина повече от 60 метра и височина 5 метра, в която са представени около 20 антропоморфни изображения с естествен размер.

Така наречената Голяма галерия

е разделена на две диференцирани области, изображенията отляво са известни като панела на Светия Дух.

Той е датиран между 400 г. и 1100 г. сл. н. е. Според изследователи пиктограмите на Голямата галерия са направени с червен цвят, но значението им остава дълбока загадка.

Датирането на фигурите

също е проблем за експертите, тъй като пигментите, използвани от древните, не могат да бъдат анализирани чрез радиовъглеродно датиране. Научната общност е в безизходица и не намира обяснение, което да анонсира от дълго време.

Загадката на тези изображения остава до ден днешен. Колкото повече време минава, толкова по-озадачени остават учени, експерти и иизледователи.

НП/АС