НЕЩО НЕПРИЯТНО СТАВА С ВЪЗДУХА В БЪЛГАРИЯ?

Мирише на зима или по-скоро мирише на дим и замърсен въздух.

Колкото по-студено става, толкова повече започва да излиза наяве проблемът, за който се говори всяка зима. А именно силно замърсения въздух в страната.

Търсят се решения на проблема. Гражданският проект Air Bulgaria представлява самостоятелни станции за измерване на замърсяването на въздуха.

Те дават информация в реално време за това точно колко е замърсен въздуха в страната.

За кратко време инициативата беше подета от много хора и от 15 първоначално инсталирани станции, вече има информация за почти цяла София и повечето големи градове в България.

В последните 5 години България винаги е сред първите места по най-мръсен въздух в Европа.

През 2016 година България стана първата страна членка осъдена от ЕС за неспазване на нормите за фини прахови частици във въздуха в периода от 2010 година до 2014 година.

Като зад нас са държави, които се занимават сериозно с тежка промишленост, която замърсява в пъти повече въздуха.

Защо мръсният въздух е проблем?

Темата за замърсяването на въздуха винаги е била актуална, но от скоро стана ясно, че той е причина за много здравословни проблеми.

През изминалата година Световната здравна организация излезе със списък от болести причинени от лошото качество на въздуха.

В списъка присъстват голям брой белодробни заболявания, астма, рак и болести, които не са свързани пряко като сърдечно-съдови болести и репродуктивни проблеми.

18 хиляди души годишно или по 50 човека на ден умират вследствие на мръсния въздух. Доктор Александър Симидчиев нарича това „епидемията, за която не се говори“.

В България смъртността причинена от замърсяване на въздуха е 3 пъти над средното европейско ниво.

Повишаване на тревожността и главоболието са пряко следствие от излагане на организма на високи нива на въглероден диоксид и фини прахови частици.

Източници на замърсяване

Два са основните източници на замърсяване на въздуха в страната. Първият е отоплението на твърдо гориво.

Към момента статистиката показва, че 57% от българите се отопляват на твърдо гориво.

Масово се използват нискокачествени въглища с високо съдържание на пепел и сяра, които имат лоши горивни параметри, високо ниво на замърсяване. Те биват предпочитани заради ниската си цена.

Вторият основен проблем и причина за целогодишните високи нива на замърсяване на въздуха са старите автомобили.

По данни на Greenpeace през 2018 година 29 от 30-те най-замърсени градове в Европейския съюз са в България и Полша.

Какво да очакваме в бъдеще?

“Замърсяването на въздуха е на първо място сред причинителите на смърт на територията на ЕС.

Политическата обстановка се измени драстично през последните 3 години. Въпросът с качеството на атмосферния въздух придобива все по-голямо значение.

Може би през последното десетилетие се бяхме съсредоточили върху въглеродния диоксид до такава степен, че пренебрегнахме качеството на въздуха”, заяви Джули Гърлинг, член на ЕП.

Очаква се броят случаите на преждевременна смърт в ЕС, дължаща се на замърсен въздух, да намалее с около 50% през 2030 г.

Важно за справянето с този проблем е дългосрочно регионално планиране.

Лошият въздух не е местен проблем. Трябва да се мисли на държавно ниво какви мерки трябва да се вземат за подобрението на състоянието на страната.

В противен случай ни очаква бъдещето на Делхи, където хората не могат да излизат от домовете си заради смогът, който е налегнал града.


Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.