Новини

Нещо странно се случва с всички делфини по света

Правителството на Индия още през 2013 година даде на делфините статуса: „Личности, които не принадлежат към човешката раса.“

Така тя стана първата страна, която призна уникалния интелект и самоосмисляне на тези водни бозайници. Днес само седем години по-късно

Нещо странно се случва с морските обитатели

и учените не намират логично обяснение, което да дадат на аудиторията.

По-малко от 50% от делфините, живеещи на свобода, са „клинично здрави“, като голям брой от тях страдат от хронични възпаления. Това е знак, че организмът им се бори с болести.

„Това се обяснява с контакта им с патогени – паразити и замърсители в океана, каквито липсват в аквариумите“, обяснява проф. Патриша Феър от факултета по медицина в Университета в Южна Каролина.

При човека този тип имунен отговор е свързан с ракови, сърдечно-съдови и инфекциозни заболявания.

Главният ветеринар към аквариума в Джорджия, Атланта, Грегъри Босарт, изучава от 2003 г. здравето на повече от 360 делфина в лагуната на Индиан ривър, във Флорида и по крайбрежието близо до Чарлстън, Южна Каролина.

За този период той е установил появата на инфекциозни заболявания, упорити бактериални инфекции, устойчиви на антибиотици и тревожни нива на зарази при двете популации на свободни делфини.

Тревогата на учените

Екипът предполага, че разпространението на болестите сред делфините в световен мащаб не може да бъде преодоляно без бързи мерки.

Делфините, които живеят в лагуната на Индиан ривър, имат и високи нива на живак в организма си.

Тези в Южна Каролина, например, имат в организмите си високи концентрации на органични химически субстанции. Вероятно те са от индустриални източници.

Такива замърсители и болести липсват или са в много малка степен при живеещите в аквариум делфини, са установили учените.

Какви са делфините?

Делфините са интелигентни бозайници с високо развита социална организация и видът им очевидно е под заплаха. Има хипотеза, че те са високоразвита цивилизация, която е тук от милиони години.

Според последните проучвания, делфините се обръщат един към друг по име и могат да запомнят имена, звуци издавани от „стари приятели“ и чути от тях само веднъж преди 20 години.

Преди да навършат година делфините сами си избират уникални имена, които са поредица от сложни звуци.

От този момент всички останали делфини в социалната им група, използват личното име на всеки, когато се обръщат един към друг.