Здраве

Невероятните ефекти от горенето на билки и лечебния дим

Знаете ли какво представлява изгарянето на свещени билки и предимствата от този древен ритуал?

Тази практика се е зародила още в праисторически времена и все още се използва по цял свят за пречистването както на помещения, така и на човешкия дух.

Скорошни проучвания разкриват, че горенето на свещени билки може да пречисти организма ни, както и затворени помещения, от вредни бактерии.

Древните култури използвали този ритуал, за да призоват духове на техни ‘съюзници’, които да осигурят баланса при определен човек или група.

По този начин емоционалната и духовна негативна енергия на определен човек или помещение била премахната.

Естествено има и много скептици, които казват, че подобни ритуали не са научни и са по-скоро магия, чиито положителни ефекти са само във въображението на хората.

Научното изследване, озаглавено „Лечебен дим“, и публикувано в списание „Eтнофармакология“, се фокусира върху научно доказуемите ефекти от ритуала.

Smudge-Picture

Шаманското зацапване се е използвало в множество религии и от различни племена.

Лечебни ефекти на дима

Проучването включва информация от над 50 страни на 5 континента и установило, че лечебният дим е благоприятен за функцията на белите дробове, мозъка и кожата.

В допълнение открили, че димът пречиства и въздуха. Целта на изследването била да се види дали лечебният дим може да бъде използван в западната медицина.

Според екипът, провел изследването „лечебният дим моментално се усвоява от мозъка, като също така този метод е по-ефикасен и по икономичен от традиционните методи.“

Друго изследване, озаглавено ‘Лечебният дим убива бактериите във въздуха“, установило че освен да носи здравословни предимства, лечебният дим е изключително силен антисептик.

Наблюдавахме как след само 1 час от горенето на различни лечебни билки, като индийският ‘havan samagri’, намали наличието на вредни бактерии в с цели 94% за само един час.

Ефектът от дима се запази и след изгасване на пламъка, в продължение на 24 часа. Демонстрирахме, че чрез лечебния дим могат напълно да бъдат елиминирани различни патогенни бактерии във въздуха, в затворено пространство.

Още повече, дори до месец след процедурата, повечето патогени, които били първоначално били намерени във въздуха, били премахнати.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Buffalospirit-smudge_0-201x300.jpg

Това откритие има огромно значение, тъй като качеството на въздуха в развитите и развиващите се страни днес е изключително лошо.

В него има до 1800 вида бактерии, повечето от които патогенни.

Съвременните методи за пречистване на въздуха често включват химически коктейли, които са много по-малко ефективни от предвиденото.

Древната практика за горене на силни билки е много повече от примитивна вяра, която бива отхвърляна поради ненаучното ѝ естество.

Естествено, не трябва да забравяме и свойствата на лечебния дим, свързани с пречистването на душата и силата на ароматерапията.

consciousreminder