Здраве

Невероятно е до какво може да доведе употребата на смартфони?

Според скорошно проучване, хората вече развиват костни шипове в задната част на главата, причинени от редовната употреба на техните смартфони.

Съвременният живот трансформира човешкия скелет.

Явлението се нарича външна тилна изпъкналост и представлява бучка на задната част на главата.

Смята се, че е причинена от реакцията на тялото към смартфоните, което води до израстване на нови костни слоеве на черепа.

Дейвид Шахар, учен от Университета Съншайн Коуст, Австралия през последните двадесет години забелязал пациенти, които имат допълнителни костни слоеве. Някога те са се считали за рядкост.

Изследването е публикувано в Журнал по анатомия през 2016г.
В него Шахар описва, как е открил феномена на рентгенови снимки в клиниката си.

Той изследвал 218 рентгенограми на латералния шиен прешлен на хора от 18 до 30 годишна възраст. Забелязал появила се външна задна издатина.

Допълнителната кост е вид ентесофит, което представлява необичайни костни изпъкналости, разположени върху сухожилие или лигамент.

Той обяснява, че феноменът се е получил поради това, допълнителната работа на врата, който трябва да стабилизира главата, докато тя е насочена надолу към устройства като смартфон или таблет.

Удълженото време пред екрана ще принуди тялото да създава по-голяма връзка на черепа, за да поддържа главата.

По думите на Шахар, хората в модерното общество вероятно ще продължат да развиват бучка в задната част на черепа си, която ще става все по-голяма.

Източник: The Mind Unleashed