Новини

Невероятно: Маите изпреварили Коперник с няколко века

Маите са били невероятно силни астрономи, които са откривали и усвоявали принципите за движението на планетите в небето много преди Николай Коперник да направи това.

Така нареченият „Дрезденски кодекс“ е древна книга, създадена от местните жители преди пристигането на Колумб.

Това е артефакт на маите, писан около 11-12 век от н.е. Той се счита за копие на древен ръкопис, създаден от тяхните мъдреци през 8-9 век.

Кодът в него служи като ключ към дешифрирането мистериозната култура.

Тази книга от 74 страници съдържа много религиозна и научна информация за живота на маите, включително информация за различните церемонии, фестивали, редица математически и астрономически изчисления, предвиждане на затъмнения и характера на движението на Луната.

Изгубени в превода

Герардо Алдана от Университета на Калифорния, Санта Барбара (САЩ) е изучавал един от най-интересните и все още неясни елементи от кода.

Това са така наречените „венерени таблици“, за които историците смятат , че съдържат точни изчисления за движението на Венера в небето и 584-дневен календар, съставен въз основа на тези движения.

Учените не знаят значението на всички маиски йероглифи, намиращи се в книгата (около 250 от общо 350 знака) и по тази причина в много пасажи от „Дрезденския кодекс“ те са принудени да гадаят по смисъл.

Пръв това се опитва да направи

един немски историк и математик на име Ърнст Фирсерман през 1887г.

Така Герардо Алдана започва да препрочита смисъла на редица от символите, които се използват в тази част от кодекса.

Изненадващо ученият установил, че не става въпрос само за положението на Венера в определени периоди от време, а за уникални астрономически открития, изпреварили своето време.

Според американския изследовател, колегите му са насочвали вниманието си към изчисленията и тяхната точност, но не и към предговора.

Оказва се, че в предговора е описано дългосрочното изчисляване на позицията на Венера в небето.

Без да се взема под внимание това, са допускани грешки в продължение на стотици и хиляди години.

Маите добре са знаели, че Венера прави „кръг“

в небето и обратно до мястото, където е била по време на началото на наблюденията.

Това се случвало не за 584, а за 583.92 дни. Чрез използването на тази цифра, авторите на новите изчисления корегирали формулите, които трябва да бъдат приложени към Кодекса за изчисляване на позицията на планетата.

Древният град Чичен Ица
Древният град Чичен Ица като обсерватория

Според Алдана, е било невъзможно да се създаде такава разчетна система, без разбирането, че Венера, Земята и другите планети се въртят около Слънцето, а не обратното.

Той твърди, че подобна обсерватория се намира в мексиканския град Чичен Ица, а формулите във „венерената таблица“ са аналогични на тези, използвани от Николай Коперник.

Източник: Риа Новости