Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Невероятно устройство, създадено преди повече от 2000 години

Невероятно устройство, създадено преди повече от 2000 години е първият компютър в света.

Каква е историята на необикновения механизъм?

Related image

Механизмът Антикитера е бил обект на множество изследвания вече повече от век.

Това сложно устройство, което е считано за първия компютър, било открито през 1901 до остров Антикитера, в потънал кораб, който бил открит по случайност от водолази.

Те намерили и колби, монети и статуи от около 100 година пр.Хр. Фрагменти от кораба, както и други различни аксесоари, доказват, че плавателният съд имал капацитет до 300 тона.

Той бил използван за пренос на бронзови и мраморни статуи, стъклария и златни бижута. Но най-интересната находка бил мистериозният механизъм.

Това, което първоначално било счетено за антика, се оказало древният предшественик на съвременните компютри.

Механизмът Антикитера е изключително прецизно устройство, конструирано за астрономически и научни цели.

Related image
Реконструкция на механизма

Механизмът се състои от няколко колела, монтирани в една линия, както и метални спици и зъбци.

С помощта на Антикитера древните можели да предричат затъмненията, позицията на космическите тела, както и тяхната траектория на движение.

През 2005, изследователи създадоха Проекта за изследване на механизма Антикитера. Целта на проекта е да разгадае пъзела на механизма и да се даде оценка на функциите и значимостта му.

Проектът бива подкрепян и от световни технологични компании. Изследователите използват най-новите технологии, за да декодират скъпоценната информация, която този уникален артефакт съдържа.

Събрани са повече от 1 терабайт информация, като дигитални снимки, рентгенови снимки и 3D модели, които ще помогнат с бъдещите проучвания.

Related image
Съвременна версия на механизма

Произход на механизма

През 2008 изникна нова информация за произхода на древния механизъм и в наши дни изплуват нови разкития.

Изследване, публикувано в научното списание „Nature“, разкри имената на месеци с коринтски произход върху механизма.

Това подкрепя теорията, че устройството било създадено в Коринт. Бил намерен и индикатор, който отброяващ олимпийския цикъл в древна Гърция.

Това означава, че гърците използвали този механизъм да изчислят и датата на Олимпийските игри.

Проектът все още работи към разкриването на различните приложения на древния механизъм. Какво ли още ще разберем за това невероятно устройство?

learning-mind

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.