Съзнание

Невидимите енергийни канали и кармичната връзка с Вселената

Животът не е нищо друго освен енергия. Анализирайки какво ни безпокои, какво не ни достига, можем сериозно да управляваме енергията си и да повишим качеството си на живот.

Тялото ни работи като приемник и предавател на енергия

Ние имаме седем енергийни зони, които се наричат чакри. Именно чрез тях приемаме и предаваме енергия, като всяка чакра отговаря за определен аспект от живота ни.

В зависимост от случващото се с нас, можем да определим къде в тялото ни има проблем.

В древната философия Веданта прана

е понятие за жизнената енергия. Общо наименование на енергията на тялото и тази, намираща се във всичко, което ни заобикаля.

Тя поддържа човешкото тяло здраво, помага за цялостната организация и за правилното функциониране на материалния свят около нас.

За основни и най-чисти източници на „прана“ се считат природни елементи.

Слънцето, въздуха, земята и дърветата в нашето тяло определят и енергийните потоци, „прана“ се акумулира основно в слънчевия сплит.

Трите основни категории източници на прана

са слънчева прана, въздушна прана (приемаща се от белите дробове при дишането) и земна прана (приемаща се през стъпалата на краката).

Подобно на кръвоносните съдове, през които тече кръвта по цялото тяло, на енергийно ниво, съществуват фини, невидими канали на енергия.

През тях протича праната

В йогата тези енергийни канали са известни като нади.

Местата най-богато наситени с прана около нас са тези, намиращи се в близост до морета, водопади и до горите.

Древните цивилизации познавали и пътеките на лей линиите, сравнявани често с акупунктурните меридиани в човешкото тяло, и умеели да усилват вече изобилната енергия по тяхното продължение.

Северноамериканските индианци

ги наричат пътища на духа, аборигените в Австралия – песенни линии.

Предците ни често пътешествали по тях в усамотение, позволявайки единението между физическото, менталното и емоционалното им тяло и божественото.

Знаели, че когато тези енергии взаимодействат с тях, пътешественикът често изпитвал чувството на засилено самоосъзнаване и духовно центриране.

НП/2021