Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

НЕВИЖДАНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ УДАРИ АЛЯСКА

Земетресение с магнитуд 7.0 удари близо до столицата на Аляска Анкъридж, около 8 и половина местно време в петък сутринта предаде Агенция „Фокус“.

Дълбочината на огнището е 41 километра (км), а епицентърът – на около 15 км северно от Анкъридж, в Южна Аляска. Населението по крайбрежието на океана е предупредено за евентуална опасност от цунами; тревогата е вдигната час и половина след труса.

Оценките за параметрите на земетресенията са според сеизмологичния център на Американските геоложки проучвания. Шест минути след основния трус е имало и трус с магнитуд 5.7 и епицентър на територията на Анкъридж, след още шест минути започва серия от събития, още 7 слаби афтършока са регистрирани в следващите час и половина.

Единични сведения на очевидци от Анкъридж свидетелстват за интензивност на въздействие там между V и VIII степен по 12-степенната скала. Медиите съобщават за силно повредени мостове и пътища, както и за пукнатини в сгради, електричеството е прекъснато в голяма част от столицата на Аляска.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.