България

Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Парламента

34-годишният Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Парламента. Изборът му се превърна в исторически, тъй като той е и най-младият парламентарен шеф до този момент.

Той бе избран със 158 депутатски гласа

Корпоративният адвокат, който е специалист е по процесуално право, беше предложение на парламентарната група на ПП, направено от Кирил Петков от трибуната.

Негови заместници станаха юристът Мирослав Иванов от ПП, предишните представители на ГЕРБ и ДПС Росица Кирова и Мукадес Налбант, както и Кристиан Вигенин от БСП. Ива Митева от ИТН отново седна на трибуната, но вече като зам.-председател.

До нея от ДБ отново излъчиха Атанас Атанасов, а Цончо Ганев бе изборът на „Възраждане“. Преди това партията го издигна и за председател на парламента, като той беше втората номинация за поста.

„Днес слагаме началото на парламентарния живот на 47-то НС. В благоприятното положение сме на хора, които наскоро са получили доверието на българските граждани. Но предстои да свършим по-тежката задача – доверието да бъде оправдано“, бяха първите думи на новоизбрания председател на 47-ото Народно събрание.

„Парламентът отразява нагласите на обществото. Избирателят ни дава ясен знак, че очаква екипна работа. Нека посрещаме различията с уважение, нека общата воля личи в качествената и разумна дискусия в парламента“, призова Минчев.

Новият парламентарен председател призна,

че за него е голяма чест да бъде на този пост и обеща, че ще работи „за това българският парламент да бъде място за свободни и градивни дискусии“ за приемане на закони, които да подпомогнат промяната и да живеем в една по-добра България.

Юрист по образование, Никола Минчев водеше листата на партията на Петков и Василев за Перник. Сферите му на работа като адвокат са недвижими имоти, енергетика и общо корпоративно право.

Завършил е 91. Немска езикова гимназия, както и право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е адвокат в „Джингов, Гугински, Кючюков и Величков“, считана за една от най-старите бизнес адвокатски кантори у нас.

Владее български, английски и немски. Семеен, баща на две деца.