България

Нищо не се е разминало. Тепърва мерките ще се затягат

Във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка министърът на здравеопазването издаде четири нови заповеди, с които се внасят частични промени в действащите досега разпореждания.

В заповедта за влизането на територията на България се посочва, че забраната за влизане в страната не се отнася и за пътуващите с цел обучение – за дейности по приключването на учебната година, както и за практически обучения и изпити по практика. Същото се отнася за и за дейностите по подготовка на учебната 2020/2021 г., когато е невъзможно те да се осъществят от разстояние.

В заповедта за задължителната изолация и болничното лечение е посочено, че пациентите с COVID-19 се изписват от лечебното заведение след преценка на лекуващия лекар за тяхното състояние, ако са изпълнени определени условия.

Едното условие е да са документирани минимум

10 дни след появата на симптомите и минимум три допълнителни дни без оплаквания (включително без повишаване на телесната температура, без прием на лекарства за нейното понижаване и без респираторни симптоми).

Другото условие, при което пациентът може да бъде изписан, е наличието на два отрицателни резултата от изследване по метода на полимеразно-верижна реакция за доказване на COVID-19 от проби, взети в два последователни дни.

Задължително се изискват два отрицателни PCR-резултата в два последователни дни за лицата, при които се налага последваща медицинска грижа в лечебно заведение.

Същото важи за настанените в места

за предоставяне на социални услуги и за хората с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия поради съжителство с хора от рискови групи.

В заповедта за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България изрично е посочено, че защитните маски за еднократна или многократна употреба са задължителни за всички, когато се намират в закрити обществени места. Вместо маска може да се използва друго средство, покриващо носа и устата – кърпа, шал, шлем и др.

Като закрити обществени места са изброени

транспортните средства за обществен превоз, лечебните и здравните заведения, аптеките, оптиките, националните центрове по проблемите на общественото здраве, административните учреждения и останалите места, в които се обслужват или имат достъп гражданите.

Към последните спадат железопътните гари и автогарите, летищата, метростанциите, търговските обекти, църквите, манастирите, храмовете, музеите и др.

Изключение от разпореждането за маските се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито по време на физическата им дейност.

В заповедта, с която се въвеждат временни противоепидемични мерки е посочено, че при провеждане на финала за купата на България между ЦСКА и „Локомотив“ Пловдив на националния стадион „Васил Левски“ се допускат до 3000 души в сектор, през една седалка, през един ред и при спазване на физическа дистанция от 1.5 метра.