Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

НОАА откри дупка в короната на Слънцето. Магнитните бури в следващи дни

Прогноза за възникване геомагнитна буря от клас G1 за 18 и 19 април (четвъртък и петък)  публикува Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ.

Според агенцията, в слънчевата корона се е отворила дупка, през която се излива поток от слънчев вятър към Земята.

Короналните дупки са области, в които температурата и плътността на слънчевата плазма е намаляла няколко десетки пъти.

От своя страна руската станция за наблюдение на слънчевата активност „Лебедев“ публикува прогнозата си за магнитните бури в следващите дни.


Когато слънчевият вятър е насочен към Земята, той може да предизвика геомагнитни бури. Въздействието на измененията в магнитното поле на Земята върху хората, животните и приборите се оценява по петобалната скала, в която G1 е най-ниската степен.


При нея може да се очакват леки колебания на напрежението в електроенергийната мрежа и едва доловими колебания в спътниковите системи за комуникация. В дните на магнитни бури човек трябва да бъде максимално внимателен към своето здраве.

НП/Лебедев/НОАА

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.