Новини

Норвегия се оказа в капана на собствената си политика

„Мисля си, че вече няма да я видя жива“. Бетина Винтермарк с усилие потиска недоволството си: политиката на Норвегия, нейната втора родина, по отношение на коронавируса я лишава от възможността да посети за последен път умиращата си майка във Франция.

Норвегия успя много рано да

овладее епидемията, но властите й игнорират призивите за отмяна или поне за смекчаване на ограниченията за пътуванията, като това може би я превръща в най-затворената европейска страна в настоящия момент.

Влизането на норвежка територия остава забранено за повечето хора, които не пребивават в Норвегия, и макар да не са официално забранени, пътуванията в чужбина са обвързани със задължителна десетдневна карантина след завръщането в Норвегия, едно възпиращо правило, което ще важи до 20 август.

Резултатът:

норвежците няма да могат да получават витамин Д по плажовете на Средиземноморието това лято.

Дори премиерката Ерна Сулберг се отказа от ваканция в Испания. За някои хора тази прекалено предпазлива линия има тежки последствия.

Тя е причината Винтермарк да не може да отиде в Бордо (Югозападна Франция), за да посети своята 84-годишна майка, получила вътрешен кръвоизлив, заради който, според лекарите, не й остават повече от няколко седмици живот.

По същата причина сватбата на сина й, планирана за 20 юли в Бордо, е била отложена за неопределена дата.

„Поканите вече бяха изпратени. Повечето хора, идващи от Норвегия, вече си бяха резервирали хотел и билети и имат големи проблеми с връщането на парите“, казва Винтермарк.

Норвежките власти,

които като цяло бяха приветствани, че са овладели епидемията, която отне живота на 248 души в една страна с население от 5,4 милиона, подчертават необходимостта жертвите да не бъдат обезсмислени с едно рязко отваряне.

„Много хора са тъжни и недоволни“, признава правосъдната министърка Моника Мелан, която е натоварена с координирането на борбата срещу Ковид-19.

„Не правим това, за да тормозим хората, а защото трябва да държим ситуацията изцяло под контрол“, казва тя.

От БТА, със съкращения