Новини

Нов супер проект на Турция цели да облекчи Истанбул

Началото на реализацията на „Канал Истанбул“

е нова страница в развитието на Турция, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който присъства на церемонията за стартирането на строителството на „Канал Истанбул“, предаде Анадолската агенция.

„Канал Истанбул“ е инициатива, насочена към защитата на бъдещето на турския мегаполис, изтъкна Ердоган.

Маршрутът на канала е най-оптималният и е избран от 5 възможни варианта. Планираме „Канал Истанбул“ да бъде построен за шест години, а стойността на проекта ще възлезе на 15 милиарда долара, добави президентът.

На тържествената церемония в квартал Башакшехир присъстваха и министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу, както и бившият премиер и бивш министър на транспорта Бинали Йълдъръм.

Според предварителните разчети

корабоплаването през Канал „Истанбул“ ще бъде 13 пъти по-безопасно, отколкото през Босфора, заяви Адил Караисмаилоглу.

Той каза още, че увеличаването на корабоплаването през Босфора представлява заплаха за безопасността и екологията на Истанбул.

Президентът Ердоган на свой ред каза, че през 30-те години на миналия век през Босфора са преминавали годишно по 3 хиляди кораба, докато в момента през пролива преминават средно по 45 хиляди плавателни съда годишно.

Президентът изтъкна,

че трафикът през Босфора в момента е много интензивен и е един от най-натоварените в света. Той посочи, че капацитетът на Босфора за безопасно преминаване на кораби е 25 хиляди (годишно), а по предварително разчети през 2050 г. се очаква през пролива да минават по 78 хиляди плавателни съда годишно.

Държавният глава заяви още, че всеки голям кораб, преминаващ през Босфора, представлява потенциален риск за сигурността на Истанбул.