Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Нова опасна мания. Млади гълтат капсули за пералня

Нова опасна мода – гълтане на капсули за пералня, което може да завърши в спешното отделение, се е появила сред подрастващите.

Похапването на капсула с перилен препарат се счита от тийнейджърите за върховно предизвикателство и те заснемат и пускат в мрежата своето „геройство“.

Новият тренд, изправил на нокти родителите, е кръстен Tide Pod Challenge, пише вестник „Дейли мирър“, цитиран от БТА. В клипчетата се вижда как младежи поглъщат пъстроцветните капсули, които обикновено се пускат в пералнята заедно с дрехите за пране.

Лекарите предупреждават, че новата мода е много опасна, тъй като перилният препарат в капсулите е отровен и може да причини големи здравни проблеми на „смелчаците“.

Първите признаци на отравянето са повръщане и разстройство. По-големи количества водят до затруднено дишане и до прием в спешното отделение на някоя болница.

Компанията „Тайд“, произвеждаща шарените капсули, изрично предупреждава те да не се поглъщат. При случайно гълтане на препарата фирмата препоръчва да се пие вода или прясно мляко и веднага да бъде потърсена медицинска помощ.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.