Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

НОВИ ФРАГМЕНТИ ОТ РЪКОПИСИТЕ ОТ МЪРТВО МОРЕ

Все още не сме разкрили всички тайни на „Ръкописите от Мъртво море“. Дори не сме запознати с всички съществуващи свитъци.

В това вярват изследователите, които изучават две нови пещери в района на Кумран, Израел. Смята се, че в тях има или е имало още ценни артефакти.

Кумранските ръкописи

Ръкописите от Мъртво море са открити в пещерите на Кумран в периода между 1947 г. и 1956 г. Те включват еврейски и арамейски свитъци, датиращи от преди 2000 години.

Смята се, че съдържат най-старите запазени текстове от Стария Завет. Голям интерес будят и апокрифните ръкописи. Около тях се въртят не една и две конспирации, а учени от цял свят се трудят по разгадаването им.

Като автори на свитъците често се посочват мистериозните есеи.

До тук са известни 981 ръкописа и приблизително 50 000 фрагмента, намерени общо в 11 пещери. Древните артефакти са написани в периода от 150 г. пр. Хр. до 70 г. сл. Хр.

От 1967 г. насам Израел съхранява голяма част от Ръкописите от Мъртво море.

Две нови пещери

Въпреки че така и не са открити нови свитъци, археолозите вярват, че такива има. Те откриват доказателства за това в две от пещерите, които активно изучават в района на Мъртво море.

Най-значимите им находки включват опаковки от свитъци, а дори и дребни фрагменти от антични пергаменти.

„Тази пещера е била ограбена от бедуини преди 40 години. За наша радост, те не са копали прекалено дълбоко. Нашата надежда е, че ако продължим да копаем, ще открием залежът-майка.“

Такива са амбициите на екип учени от Йеросалимския университет, които миналата година откриха Пещера 53b, а през 2018 г. – Пещера 53с. Смята се, че те са от линията на 11-е известни пещери, в които са намирани автентичните Кумрански ръкописи.

Не само учените, но и всички конспиратори и колекционери по света са развълнувани от вероятността да има невиждани фрагменти от легендарните свитъци. Дали те вече не циркулират сред тайните общества?

Дали не са дали нов прочит на цялата християнска, еврейска и човешка история? Каква са откраднали бедуините и какви канали са избрали за пласирането му? Все още няма отговор на тези въпроси, но търсенето продължава.

livescience.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.