България

Нови по-високи цени на парно, топла вода и природен газ

Днес ще излезе окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, с което ще поскъпнат тока, парното, топлата вода и природния газ.

Точните стойности не са ясни,

но предварителните прогнози на регулатора бяха електроенергията да поскъпне между 2 и 4 на сто. Много е вероятно увеличението да е по-близо до 4 процента, отколкото до 2%.

Още по-висок ще е ръстът на цената на парното и топлата вода – средно с до 14 на сто. В някои градове се очаква поскъпването да е много над средния процент.

„Предварителните прогнози средно за 3% увеличение на тока и средно 15% за топлинната енергия няма да се сбъднат, цените ще бъдат по-високи и това се дължи на обективни причини“, каза в интервю за БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

Според него при тока за бита увеличението вероятно ще е до 5%, а при парното – средно до 20%, като при „отделните дружества ще има доста различия“.

Причините за ръста на цените

са променените цени на суровините на международните пазари, коментират борсови анализатори.

По-високите цени на енергоносителите със сигурност ще доведат до по-висока инфлация. Очакванията са да има ръст в цените на редица хранителни и нехранителни стоки, както и при услугите.

Повишение се очаква

и на цената на природния газ. „Булгаргаз” иска той да поскъпне до 46,88 лв. за мегаватчас. Въпреки че обикновено през лятото цената на синьото гориво намалява заради по-слабото потребление, тази година се наблюдава обратната тенденция.

Според експертите в бранша промените в движението на цените на енергоресурсите през следващите месеци ще е изключително сложна задача.

До голяма степен то е свързано с възстановяването на световната икономика от коронавирусната пандемия и очакванията за следваща вълна на заразата наесен.