Нови разкрития за тайната програма МК-Ултра и опитите с хора

„Проект МК-Ултра“ е името на програма за човешки експерименти, която изследва контрола на съзнанието и е ръководена от Централното разузнавателно управление на САЩ. Нови разсекретени документи хврълят повече светлина върху зловещата програма.

MK- Ултра започва през април 1953 г. по заповед на тогавашния директор на ЦРУ Алън Уелш Дълес и под ръководството на бившия химик д-р Сидни Готлиб.

Официално, макар и при затворени врати, ЦРУ твърди, че програмата е била упражнявана в отговор на възприети техники за контрол на съзнанието, използвани от китайските, севернокорейските и съветските сили върху съюзническите затворници по време на Корейската война.

Управлението целяло да произведе оптимално лекарство на истината, което да се използва при разпити и да проучи възможностите за влияние върху тестваните субекти – включително контрол върху чуждестранни лидери и извършване на убийства.

През следващите 20 години ЦРУ, съвместно с Отдела за специални операции на Химическия корпус на американската армия, участва в множество незаконни дейности.

Неосъзнаващите нищо субекти биват подлагани на редица техники за манипулиране на психическото им състояние и мозъчни функции. Включително прилагане на лекарства като LSD, хипноза, изолация, вербална и сексуална злоупотреба, както и различни техники за мъчение.

Документ от 1955 г., който описва веществата, използвани в експериментите, дава известна представа за пълния обхват на проекта.

Това включва лекарства, които „насърчават нелогичното мислене и импулсивност до точка, в която приемателят да бъде дискредитиран публично“. Причиняват по-бързо стареене. Пресъздават въздействието на алкохола. Симулират симптомите на познати болести.

Предизвикват временно или постоянно увреждане на мозъка и загуба на паметта. Амнезия при отделни събития и шок и объркване за продължителни периоди от време. Създават физически увреждания (като парализа). Изменения на личността. Причинява умствено объркване и отслабване или нарушаване на зрението и слуха.

LSD бива предоставяно и на агенти на ЦРУ, военния персонал, лекари и други държавни служители. В един от случаите халюциногенното лекарство бива прилагано върху душевноболен пациент в Кентъки в продължение на 174 дни.

В друг случай ЦРУ издига няколко бордеи в Сан Франциско, Калифорния, дозира клиенти и наблюдава и заснема проявите през огледала с еднопосочно виждане. Бордеите са избрани като сигурен начин да се гарантира, че жертвите няма да обсъждат опита си с другите.

Смята се, че LSD се превръща в „професионален риск“ за агентите на ЦРУ през това време.

Освен „МК-Ултра“ са стартирани още няколко военни програми, свързани с психическа манипулация и поведенческа промяна. Такива са „Чатър“, „Синя птица“ и „Артишок“.

Следва продължение

НП/2017

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.