Новини

Нови сателити изстреля Илън Мъск в космоса

Ракета-носител „Фалкон-9“ на американската компания „Спейс екс“ изстреля деветата поред партида от 58 микроспътника от системата „Старлинк“, предаде ТАСС.

Стартът е бил даден в 12:21 часа българско време от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида. Той беше предаван на живо в сайта на компанията.

Заедно с групировката спътници

бяха изведени в орбита и три апарата на американската компания „Планет лабс“. Тези микроспътници са оборудвани с портативни телескопи и камери с висока резолюция.

Тяхното предназначение е да изследват повърхността на Земята от орбита.

Петнайсет минути след старта космическите апарати бяха изведени в орбита. А около 9 минути след изстрелването първата степен на ракетата-носител „Фалкон-9“ кацна на платформа в Тихия океан.

По-рано тази степен беше използвана двукратно при полети до Международната космическа станция.

Мрежата „Старлинк“

е предназначена да осигури достъп до високоскоростен интернет за потребители от цялата планета.

За целта в околоземна орбита се извеждат голям брой малки спътници (с тегло до 500 кг). Те ще осигуряват интернет връзка със скорост 1 гигабит в секунда, което съответства на стандарта 5Джи (5G).

По оценки на компанията „Спейс екс“ в орбита ще бъдат изведени общо 11 000 спътника, като пускането им в експлоатация ще струва около 10 млрд. долара. Първите 60 спътника бяха изведени в орбита през май 2019 година.