Новини

Новият световен ред. Между битката за ваксината и планетарното пренареждане

Тези дни бившият италиански премиер Матео Ренци официално призова ваксинацията срещу коронавирус да бъде направена задължителна, ако и когато бъде разработена сигурна ваксина. Изявлението, качено на интернет сайта на Ренци, противоречи на по-ранни препоръки на настоящия италиански премиер Джузепе Конте.

„Ако наистина разполагаме с ваксина срещу Ковид-19, тя трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА за всички. Задължителна, а не доброволна“, написа политикът. В интервю за вестник „Кориере дела сера“

Ренци добавя: „След всичко, което преживяхме, какво трябва да правим с ваксинацията? Да оставим ли хората сами да решават и след това всички да трябва бъдем под карантина за три месеца?“

Това изявление показва, че бившият лидер, който напусна левоцентристката Демократическа партия (ДП) в края на 2019 г. и основа собствена партия „Италия Вива“, е на различно мнение от Конте. „Не смятам, че ваксинацията трябва да е задължителна, но това може да стане възможно“, заяви в неделя Конте, като добави, че се надява да бъде разработена ваксина по-късно тази година.

Изявления на фона на обявената руска ваксина срещу Ковид-19. В същото време редица страни по света изразиха съмнения по отношение на качеството и ефикасността на ваксината. Русия одобри ваксина срещу вируса след по-малко от два месеца тестове върху хора. Третата най-голяма фаза на изпитание, която отнема месеци, ще се проведе паралелно с масово производство, включително и в Бразилия.

Битката за ваксината

Междувременно Италиански институт планира да тества разработена в страната ваксина върху доброволци от 24 август. Това обаче е едва първата фаза на клиничните изпитания, докато други страни вече са доста по-напред в материята.

Съединените щати, Великобритания, Япония и Европейският съюз се договориха да закупят 1,3 милиарда дози коронавирусна ваксина, която все още не е създадена.

САЩ и Великобритания са подписали споразумение със Sanofi и GlaxoSmithKline Plc, Япония – с Pfizer. Европейският съюз също е „агресивно настроен“ по отношение на покупка.

Въпреки факта, че все още не е доказана ефективността на ваксините срещу новия тип вирус, значителен брой от тях вече са „резервирани“ от богатите страни и най-вероятно броят на сделките ще расте. Редица анализатори посочват, че дозите може да не са достатъчни за 7,8 милиарда души, а бедните държави ще бъдат „последни на опашката“.

Новият световен ред е тук, а геополитическият пъзел се реди в момента на фона на несигурност, икономически катаклизми и промени на глобално ниво. Какво още предстои до края на 2020 и ще се сбъднат ли прогнозите?

НП 2020