Здраве

Някога чували ли сте за „Ефекта на Дънинг-Крюгер“ – проверете се

Те зная колко много всъщност не знаят…

Някога чували ли сте за „Ефекта на Дънинг-Крюгер“. Ако не сте срещали този термин преди, то определено се изпитвали принципа на практика. 

Това е психологически закон, който гласи, че най-некомпетентните често пъти са най-уверените, докато интелигентните се съмняват в собствените си способности. 

Според британския философ Бъртранд Ръсел, който първи съставил тази теория: „Проблемът на света е, че глупавите са изпълнени с увереност, а интелигентните са изпълнени със съмнения.“ 

Често те страдат от самота и депресия 

Хората с по-висока интелигентност и капацитета да я използват са по-склонни да прекарат по-малко време в социализиране, защото са фокусирани върху други дългосрочни задачи. 

Хората очакват прекалено много от тях 

Често пъти очакванията към интелигентните хора са по-високи, което може да стовари голямо напрежение върху тях. 

Бързо се отегчават 

Те винаги трябва да работят върху нещо, което предизвиква мисълта им. Моментът, в който определен проект, връзка или човек спрат да стимулират мозъка им, те се отегчават. 

Това е и друга причина те са да самотни и да имат трудности с взаимоотношенията. 

Те анализират всичко 

Повечето хора с високо IQ са склонни да премислят всичко, което се случва в живота им. Това често пъти е изтощително, особено когато те достигат до нежелани заключения. 

Интелигентните хора имат високи стандарти 

Умните хора знаят какво искат и не се примиряват с по-малко от това, без значение за коя сфера на живота говорим. За тях е трудно да бъдат задоволени с постиженията си, връзките си и буквално всичко друго в живота им. 

Те са прекалено стриктни със себе си, тъй като непрестанно анализират собственото си поведение, сякаш нарочно търсят някакви негативни черти в характера си. 

Често пъти те се връщат към моменти от живота си, в които са направили грешка. Това култивира вина, недоволство и други негативни емоции, които могат да опорочат щастието на човек. 

Психологически проблеми 

Има редица изследвания, които показват връзката между психологическите проблеми, като социална тревожност и биполярно разстройство, с висок коефициент на IQ. 

Дали това са страничните ефекти на креативния гении и брилянтния ум? Кой знае, науката тепърва ще разгадава мистериите на човешкия мозък. 

Medium