Новини

Няколко интересни и страшни факти за космоса

В космоса е твърде тъмно и страшно и всичко там заплашва да ни убие.

Някои от най-известните милиардери обаче изглежда са убедени, че изпращането на човечеството към звездите е по-жизнеспособна дългосрочна стратегия за оцеляване, отколкото просто опитът да спасим единствената ни планета.

Може би трябва да се запознаят със следните странни и ужасяващи космически факти, които ще ги принудят да преразгледат мнението си.

Нещо невидимо може да обърне цялата Вселена

В пространството между съзвездията Кентавър и Вела има нещо, което привлича групи галактики към себе си.

Това мистериозно нещо е твърде далеч, за да го видим, но можем да наблюдаваме, че клъстери от галактики се движат към каквото и да е с изключителна скорост.

Учените предполагат, че това нещо може да бъде толкова голямо, че всъщност да преобърне Вселената.

Космосът има странна миризма

Астронавти, връщащи се от космически разходки, съобщават за неземна миризма, излъчвана от техните космически костюми.

Според астронавта Томас Джоунс, космическото пространство „носи отчетлива миризма на озон, слаба тръпчива миризма … малко като барут и сяра“.

Вселената е пълна с мъртви галактики

Официалното му име е MACS 2129-1, но прякорът му е „Галактическо гробище“.

Никой не знае защо, но тази млада галактика, разположена на 10 милиарда светлинни години от Земята, спря да създава звезди няколко милиарда години след Големия взрив.

Сега се състои от умиращи червени звезди джуджета и черни екзопланети. Това е една от шестте мъртви галактики, открити тази година.

Има планети, където вали стъкло

Кошмарният свят на екзопланета HD 189733b прилича на спокоен син оазис отдалеч, но отдолу на повърхността, вятърът духа със скорост 5400 мили в час и вали разтопено стъкло.

Ако човек беше тук, той веднага щеше да бъде разкъсан, а трупът му щеше да се разпръсне в атмосферата на планетата.

Има планети, където дори ледът гори

Gliese 436 b-екзопланета (Ice-X) е с размерите на Нептун, на около 30 светлинни години от Земята.

Огромни гравитационни сили са компресирали водата на планетата в Ice-X и въпреки че температурата на планетата е около 1000 градуса, Ice-X не се топи.

Космосът може да „атакува“ Земята

Повечето космически ужаси се случват много далеч от нас в пространството и времето, но не и събитието от Карингтън.

Тази геомагнитна буря се случва на Земята през 1859 г., когато изхвърлянето на коронална маса от Слънцето ударя нашата планета.

Странни, цветни полярни сияния, по-ярки от Луната, са видими по цялата планета, а телеграфите работили неправилно навсякъде. Някои дори съобщават, че са се запалили.

Ако такова събитие се случи сега (а може да се случи по всяко време), цялата ни енергийна и комуникационна мрежа ще се изключи за миг.

Извънземните се страхуват от нас

Теорията твърди, че причината да не сме чували за извънземни е, че те се крият активно. Предположението, че всяка друга извънземна раса е вероятно да ги убие, е напълно възможно.

Тоест, ако изпращаме поздравителни съобщения в космоса, това е равносилно на изпращане на покана да влетим и да ги унищожим. Ето защо тази версия набира все повече популярност.

НП/2021