Няколко железни правила за хранене могат да ни помогнат

В лекарските среди се говори за нарастваща епидемия по отношение на хранителните алергии, отровната храна и ГМО като ситуацията се влошава при всяко следващо поколение.

Последните данни от 2013 г. за САЩ, например, сочат, че хранителните алергии сред децата са се увеличили с около 50% от 1997 г. до 2011 г. Данните за Европа не са по-различни.

Нашите предци не са страдали от съвременния бич – хранителните алергии и непоносимост към храни. Те са спазвали няколко железни правила за хранене. 

Консумирали са истинска, сезонна храна, без изкуствени добавки, консерванти и ГМО. Произвеждали са сами храната си или са я купували от ферми и малки пазари, във времена когато изкуствените добавки, консерванти, стабилизатори, сгъстители и химикали са били непознати. Продуктите са били винаги свежи и пресни.

Рафинирането като процес е бил непознат, а храната е била пълна с хранителни вещества.

Бебетата не са приемали нищо друго освен кърма, за разлика от днес, когато масово те се хранят със сухо мляко и адаптирани бебешки храни.

Не са яли домати и краставици зимата. Ние днес консумираме целогодишно плодове и зеленчуци, извън сезона, отгледани в изкуствени условия с помощта на химикали, които не подкрепят здравето ни, със сигурност.

Приемали са многократно по-малки количества в сравнение с днес, движили са се много повече от нас и животинските продукти са били рядкост на трапезата им.

Едно време храната е била оскъдна и количествата с които едно средно семейство е разполагало за седмица, днес се изяжда за много по-кратко време.

Менюто им е било семпло и постно, не са смесвали всички възможни хранителни групи на едно хранене, месото и млечните продукти са били празнични храни, консумирани в определени дни от месеца.

Въздържането от храна и поста е бил задължителен и се е спазвал от всички членове на фамилията.

Съвременната наука продължава да разкрива благотворните ефекти от практикуването на пост и въздържане от храна за определени отрязъци от време. В резултат, те са имали бърз метаболизъм и не са страдали от хронични болести.

Приготвяли са храната си вкъщи, използвайки най-семпли методи на обработка
Не са се хранили навън по заведения или, ако се е случвало, е било рядкост. Всъщност, това до голяма степен е и ключът към по-доброто им здраве.

Вкъщи храната е приготвяна по възможно най-щадящите методи, които са запазвали хранителните вещества в нея.

Кокалите и костите от животинското месо са били истинска ценност за трапезата на предците ни.

Още тогава са знаели за лечебните свойства на костния бульон и винаги са запазвали тези части от животното за супи и бульони, пълни с минерали и ценни хранителни вещества. Днес, тези части се изхвърлят или се дават на домашните любимци.

Хората са прекарвали много време сред природата. Никой не е играл на компютър, нито е прекарвал часове в социалните мрежи или в чат мрежи с приятели, с които може да излезе и да се срещне.

Игрите са били навън, сред природата, в гората или на улицата. Това повишава имунитета, зарежда организма с безценния витамин Д, чиито дефицит днешно време заема все по-застрашителни размери.

Храненето засяга всяка клетка от тялото ни и затова здравето на клетките ни зависи от режима на хранене и стила на живот.

Храната сформира състава на кръвта, кръвта храни клетките, клетките образуват тъкани, тъканите – органи, а системата от органи е всъщност нашето тяло.

Крачка към подобряване на хранителните навици е инвестиция и грижа за нашето бъдеще.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.