Здраве

Някой знае ли въобще колко са заразените в света с COVID-19?

В Съединените щати неизвестен, но вероятно голям брой хора са заразени с COVID-19, без да го знаят. Едва само тежко болните обикновено са подлагани на тест.

„Нито една агенция не е предоставила на обществеността точен и актуален анализ на случаите с коронавирус, проследявани до ниво окръг“, твърди New York Times, който сега извършва такова проследяване.

„Отделни държави и САЩ проследяват собствените си случаи и ги представят на обществеността с различна степен на бързина и точност, но тези данни предоставят само ограничена картина на епидемията заляза света.“

Университетът „Джон Хопкинс“ следи всички казуси на COVID-19 и актуализира редовно интернет страницата си с данни, но и това не е панацея.

Проследяването на пандемията изисква реални данни. Данни, които не винаги са достъпни при странната комбинация от държавни и частни лаборатории, дори и след извършване на милиони тестове.

За съжаление не сте достатъчно болен, за да бъдете тествани

Препоръката и критериите за тестване може да изненада някои хора:

„Не всички трябва да бъдат тествани за COVID-19“, посочват екперти в САЩ, например. „Повечето хора имат леки заболявания и са в състояние да се възстановят у дома.“

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в Щатите, съветва хората, които желаят да бъдат тествани по-доста странен начин.

„Ако имате симптоми на COVID-19 и искате да се тествате, опитайте се да се обадите на вашия държавен или местен здравен отдел или медицинско лице. Въпреки че доставките на тестове се увеличават, може да е трудно да се намери място за вашето тестване.“

Така че, ако човек с диагноза COVID-19 не информира съседите или лидерите на общността, другите просто няма да знаят за това. И ето, че ставаме свидетели на най-големия парадокс.

Преболедувалите стават все повече и повече. А властите дори не подозират за реалното състояние на ситуацията. И това е на глабално, а не на регионално ниво.

Общ брой неизвестни случаи

Всеки диагностициран с COVID-19, може би заразява след себе си пет до десет човека. Но те не са били тествани и в някои случаи може да не осъзнаят, че са заразени изобщо.

Това сочи проучване, публикувано на 16 март в списанието „Science“ въз основа на данни от Китай.

Д-р Питър Гулик, онколог и специалист по инфекциозни болести в Колежа по остеопатична медицина на Мичиганския университет, отговаря дали можем да научим реалния брой на заразените.

„Освен математическите теоретични изчисления, не съм сигурен, че наистина ще знаем този отговор с някаква степен на сигурност“, каза Гулик.

Няколко епидемиолози запитани за общия брой заразени в света отказват да предположат или дори не си направиха труда да отговорят на този очевидно труден въпрос.

Не влизайте

В много, ако не в повечето болници, само хора със сравнително ясни и очевидни симптоми на COVID-19, като затруднено дишане и треска са допускани до тестовете за заболяването.

Другата група е на тези с близък контакт с диагностицирани с COVID-19. Въпреки това те са допускани за изследване на фона на явната липса на тестове.

Ако сте загубили само обонянието си, което наскоро се появи като възможен индикатор за COVID-19, не очаквайте тест.

„В този момент възможностите за тестване на COVID-19 продължават да се разширяват в цялата държава“, заяви говорителят на ADHS Каролин Оппълман.

Въпреки това може да отнеме до пет дни, за да бъдат върнати резултатите от тестовете, според говорител на „HonorHealth“, това е времева рамка, характерна за Щатите.

Ето още една причина, поради която общият брой заразени да не е известен не само в Щатите, но и по света.

Всеки, който днес е тестван положително, ще попадне в различните световни бази данни до дни, не веднага и това е проблем.

Междувременно, повече хора се заразяват и няма да го осъзнаят за период от 2 до 14 дни. Това както знаем вече е периода на инкубация на коронавируса.

Излиза, че в световен мащаб ние нямаме ни най-малка представа какъв в действителност е мащаба на пандемията и кога ще бъде нейния пик.

източник