Обама е наредил детайлно разследване дни преди да излезе от Белия дом

Мартин Барон в ляво на Get Summit 2017 Vienna/сн. НП
Мартин Барон в ляво на Get Summit 2017 Vienna/сн. НП

На срещата на главните редактори, Gen Summit 2017 Vienna, Мартин Барон намекна за дълго подготвяно разследване направено от изданието.Тези дни материалът стана факт и медиите по света го отразиха.

The Washington Post публикува голям материал, в който се казва, че бившият американски президент Барак Обама е знаел за подготвяната от страна на Русия намеса в изборите за президент на САЩ и дори е подготвил контрамерки.

Миналата година бяха извършени атаки срещу компютрите на Демократическата партия на САЩ. The Washington Post ги свързва с хакери, ръководени от руските специални служби. Освен това, неназован източник в руското правителство е казал, че Путин лично е дал нареждане да се срине кампанията на Хилъри Клинтън и да се помогне на Доналд Тръмп.

Директорът на ЦРУ Джон Бренън, Барак Обама и другите официални лица са провели минимум четири разговора с руски официални представители относно кибератаките.

Обама лично се е срещнал с Владимир Путин по време на срещата на световните лидери в Китай през месец септември миналата година, а неговата администрация е изпратила съобщения на Русия по безопасния канал, за да се избегне сериозен конфликт.

Обама е наредил детайлно разследване влиянието на Русия върху американската избирателна система, считано от 2008 година. The Washington Post отбелязва, че намесата на Русия се е оказала много по-сериозна от предполаганото. Именно тогава бяха експулсирани 35 руски дипломата, прекратена работата на две резиденции, с предполагаемо използване от агентите на руските специални служби и наложени икономически санкции.

Малко след експулсирането Обама разрешава секретна кибероперация, ръководена от АНС и ЦРУ. Използвано е кибероръжие, предназначено за внедряване в критично важни руски мрежи и структури. Тези „импланти“ са подготвени за отдалечено стартиране в случай изостряне на отношенията между Вашингтон и Москва. Подобна „цифрова бомба“ бе използвана през 2009 година за разрушаването на иранската ядрена екосистема. Колегите от kaldata.com публикуваха анализ на статията.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.