Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Образованост различна от опростачването, което ни залива*

от Надя Обретенова

Усмихва се дяволито, намигва и сяда пред камерата като се оглежда около него да има достатъчно място за жестовете му. „Дали възприема интервюто като двубой?“, минава през ума ми.

Докато камерата започне да работи, той запълва тишината, с кратки истории, които правят култовото новинарско студио 6 на БНТ да заприлича на павилион на RAI UNO. 

Защо след като е изградил успешна телевизионна биография като политически журналист, прави крачката „Новото познание“ е въпрос, който отдавна искам да му задам.

Питам го със съзнанието, че няма телевизионен журналист, който да не е стигал поне един път до бърнаут и да не си е пожелавал смяна на амплоато. Отговорът му е повече от любопитен…

Проектът му „Новото познание“ акумулира голямо количество енергия.

Той я отдава на публиката под формата на филми, интервюта и текстове.

Не спира да публикува истории в социалните мрежи. Но какво му дава аудиторията? И харесва ли той преработената информацията, която тя му връща?

Предаването „Новото познание“ е наследник на „Въпрос на гледна точка“, създадено преди 10 години. През студиото му са минавали стотици интересни, важни, големи, чудати събеседници. Как ги избира? И какво се крие в отговора му: Разчитам на интуицията си.

Помня, беше зима. Една телевизия беше спряла предаването му, а друга тъкмо го беше включила в програмата си.

Пътувах в тролей и зад мен две възрастни дами обсъждаха него и стила му да задава въпроси. Спомняха си интервюто му с Тодор Живков във „Всяка неделя“.

Години след това, сигурна, че познавам публиката му, отидох на представяне на негов филм. Удивително! 80% от хората там бяха под 30-годишна възраст. 

Днес го питам – с какво привличаш младите? Как да ги накараме да се интересуват от телевизионното съдържание? И защо в „Новото познание“ покани музикантите Павел и Венци Венц?

Този телевизионен сезон предаването „Новото познание“ се излъчва по БНТ2, съпроводено с полярни мнения – от пълно одобрение до крайно отрицание.

Което в голяма степен му прави добра реклама. Но кой ще застане пред камерата му в новия сезон? И какви са мечтите на Стойчо Керев? 

Не му зададох въпроса какво значение имат двете гривни на ръката му, които ще видите само ако изгледате видеото. Приятно гледане! И се заслушайте в подтекста.

*Заглавието е на редакцията

НП/2019

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.