Обстановката в страната е под контрол. Но положението е сериозно

Кюстендил

В областта на терен работят екипите на ПБЗН до момента са реагирали на 7 сигнала за наводнени мазета и пътна инфраструктура. Най-тежко остава положението в с. Гърляно, където от 8 часа е обявено частично бедствено положение. Река Бистрица при с. Гърляно е с повишено водно ниво.

В с. Ваксево, община Невестино река Елешница е заляла шест двора на къщи. Опасност има за приземния етаж на една къща. Привлечена е тежка техника от с. Невестино която пътува към с. Ваксево за ограничаване прилива на реката към къщите.

Екипи на пожарната са евакуирали двама души от къща в град Дупница – причината е срутила се подпорна стена на р. Отовица.

Перник

В Перник и Радомир са постъпили множество сигнали за наводнения по пътната инфраструктура и в мазета. На терен работят 7 екипа на ПБЗН – 2 в Радомир и 5 – в Перник. Няма застрашени хора.

На територията на област Перник са отработени над 30 сигнала и е извършено отводняване на училищни мазета и избени помещения на частни домове.

В село Негованци са наводнени 6 къщи в ниската част на населеното място. От тях е евакуирано семейство, което е настанено при роднини. Причината за наводнението е големия водосбор от Колош планина над селото.

София град

В СДПБЗН към момента са получени над 150 сигнала за наводнена пътна инфраструктура, мазета и избени помещения. На терен работят 12 екипа. Няма застрашени хора.

В областите с продължаващи валежи продължава наблюдението на водоемите.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.