Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ОБЯВЯВАМЕ ВОЙНА НА АМЕРИКА И АНГЛИЯ НА ТАЗИ ДАТА

На тази дата: 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания.

Интересно какво се случва няколко дни преди това. На 7 декември 1941 Япония предприема масирано нападение над американския военноморски флот, лежащ на котва в Пърл Харбър (Хавайските острови ).

На 8 декември САЩ и Англия обявяват война на Япония. На 11 декември Германия и Италия се включват във войната на страната на Япония.

Един ден по-късно на 12 декември германският посланник в България Бекерле и италианският Мажистрати се явяват пред българския външен министър Иван Попов и му предават “едно съобщение , според което се очаква всички държави , присъединили се към Тристранния пакт по силата на член 3 от пакта , да скъсат дипломатическите си отношения със САЩ и да обявят положение на война както по отношение на тях, така и по отношение на съюзницата им Англия”(Богдан Филов ”Дневник” , София, 1990).

На 13 декември 1941 година България обявява война на САЩ и Англия в качеството си на съюзник на Германия, която пък воюва – ефективно или все още символично, и с двете. България смята, че това ще бъде по-скоро символично действие и до реални военни действия няма да се стигне.

Въпреки че влиза в съюз с Германия на 1 март същата година, София не обявява война на враговете на Германия, а се задоволява единствено да пропуска през територията си германски войски и да изпрати свои в Македония и Егейска Тракия.

пълен текст от QS тук

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.